Кои са най-добрите сиропи за кашлица? Кои са подходящи за суха и кои за влажна кашлица?

Често клиентите ни в аптеката ни молят да им препоръчаме добър сироп за кашлица. Изборът ни зависи от различни фактори - за какъв тип кашлица става дума, от колко време се наблюдава симптома, ако е необходим сироп за кашлица за дете, за каква възраст говорим и т.н. В тази статия сме обобщили неща, които е добре да знаете при купуването на сироп за кашлица. Също така, сме представили селекцията на нашите фармацевти за най-добри сиропи за кашлица на българския пазар. Статията е субективна, спрели сме се на 10 сиропа, които сме преценили, че са с най-добро съотношение риск-полза. 


Предупреждение: Ако лекар ви е изписал определен сироп, използвайте него.


Какво представлява кашлицата?


Въпреки, че е неприятна като усещане, кашлицата е естествен защитен механизъм на нашето тяло за предпазване на горните дихателни пътища от дразнещи агенти. Те могат да бъдат секрет, патогенни агенти, вдишани вредни и дразнещи вещества. Чрез кашлицата успяваме да ги изтласкаме извън белите дробове и по този начин да ги освободим.

Кашлицата винаги се основава на възпаление на лигавицата, основно локализирано в горните дихателни пътища, затова се наблюдава прекомерното образуване на секрети и мукус.

 

Сиропите, които сме включили в тази сравнителна статия са с различно действие.

Някои са муколитици - сиропи, които втечняват секрета, други потискат механизма на кашляне. Трети имат комбинирано действие.


Кога говорим за суха и кога за влажна кашлица?

Когато не се образуват секрети или храчки се наблюдава суха кашлица. Тя е особено дразнеща и е характерна обикновено за първите дни на вирусни инфекции на носа и гърлото.

Говорим за влажна кашлица, когато е налице повишено образуване на секрети или храчки. Този вид кашлица може да бъде: етап от развитието на сухата кашлица; последствие от остри инфекциозни и хронични заболявания на долните дихателни пътища (трахея, бронхи и бели дробове), които предизвикват образуването на секрет.

Гринтус (Grintuss) 

Гринтус се предлага в две разновидности - за възрастни и за деца. Детската форма е подходяща от 1 годишна възраст. С изцяло натурален растителен състав. Не се наблюдават нежелани реакции. Действието му е механично - създава филм върху лигавицата на горните дихателни пътища и по този начин облекчава кашлицата без да я потиска. Хидратира лигавицата. Без глутен е. Ако имате колебание каква кашлица имате, суха или влажна, този сироп е подходящ за вас, тъй като се препоръчва и при двата вида кашлица.

Нашата оценка е, че сиропът има бързо действие и приятен вкус. Формулата му е иновативна - не потиска напълно кашлицата, а я модулира - успокоява дразненето и усещането за сухота, а същевременно физиологичните механизми на тялото не са възпрепятствани.

Предимства. 

 • Сироп за суха и влажна кашлица.

 • Детската форма е от 1 годишна възраст.

 • Без синтетични вещества и глутен.

 • Съдържа иновативни, стандартизирани, растителни екстракти от биологично земеделие.


Недостатъци. 

 • Поради съдържанието на високотехнологични растителни екстракти и мед, продуктът е с по-висока цена спрямо повечето изброени тук.


Проспан (Prospan)

Проспан сироп се използва за симптоматично лечение на хронични възпалителни бронхиални заболявания и остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица. Този сироп спада към групата на муколитиците тъй като втечнява секрета. За деца се препоръчва от 2 годишна възраст.


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен и безопасен и подходящ за ползване при влажна кашлица. 


Предимства. 


Недостатъци. 

 • Може да настъпи лаксативен ефект поради съдържанието на подсладител сорбитол. Димекс (Dimex)  

Димекс сироп е лекарствен продукт без рецепта с комбинирано действие и изразено противокашлично действие. Прилага се за облекчаване на дразнеща кашлица при възпалителни заболявания на дихателните пътища. 

Въпреки, че се продава без рецепта, производителят Sopharma изрично е упоменал в листовката, че е важно да се спазват инструкциите за употреба и да не се предлага на рискови групи, например при хора с остри астматични пристъпи, при повишено вътреочно налягане, при увеличена простата, при стеснения на пикочния канал, язва, тежки бъбречни и чернодробни нарушения, при метаболитна алкалоза. Не се препоръчва при бременност и кърмене! Не прилагайте лекарството при деца под 6-годишна възраст! Със специално внимание се разглеждат и още редица други състояния, които са добре описани в листовката. 


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен срещу суха и дразнеща кашлица и е на добра цена, но множеството възможни нежелани реакции и ограничения за ползване го правят рисков за много от случаите на кашлица, затова ви съветваме да го ползвате ограничено, след като сте опитали друг сироп за облекчение на кашлицата.

Предимства. 

 • Ниска цена. 


Недостатъци. 

 • Множество нежелани реакции и предупреждения при ползване. 

 • Не може да се използва при деца под 6 години.Флудитек (Fluditec) 

Флудитек е муколитик с класическата съставка за този вид сиропи карбоцистеин. Предлагат се флудитек сироп за деца и флудитек сироп за възрастни. Детската форма е подходяща за деца над 2 години. Този продукт е предназначен за лечение на разстройства на бронхиалната секреция, особено в случаи на остри белодробни болести: остър бронхит и остри кризи на бронхопневмония.


Нашата оценка е, че продуктът е подходящ при сериозни възпаления на долните дихателни пътища. Някои от нежеланите му реакции са доста сериозни - като риск от бронхиална конгестия при бебета (запушване на бронхите поради невъзможност да отхрачват), кожни алергични реакции като пруритус, еритематозни обриви, уртикария и ангиоедем, храносмилателни смущения (гастралгия, гадене, повръщане или диария). Препоръчваме при деца, при по-леки симптоми на кашлица локализирани в горните дихателни пътища, да се избират продукти с по-малък риск от нежелани реакции.


Предимства. 

 • Подходящ при влажна кашлица.

 • Ниска цена.


Недостатъци. 

 • Сериозни рискове от нежелани реакции при употребата при деца.


Бронхолитин (Broncholytin) 

Бронхолитин сироп потиска кашлицата, разширява бронхите и втечнява секрецията в дихателните пътища. Притежава и слабо бронхоантисептично действие. Не се препоръчва за деца под 3 годишна възраст, по време на първите 3 месеца от бременността и по време на кърмене. Сиропът съдържа алкохол, което го прави неподходящ и за прием от хора страдащи от алкохолизъм.


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен, но поради риск от нежелани реакции и е за предпочитане да не се използва при деца.


Предимства. 

 • За суха и влажна кашлица

 • Ниска цена.


Недостатъци. 

 • Рискове от нежелани реакции. 

 • Агресивно действие на потискане на кашлицата, което в много случаи не е необходимо.

 • Съдържа алкохол.Биокс Тими (Biox Thymi)

Биокс Тими има благоприятно въздействие върху горните дихателни пътища и устната кухина. Улеснява отхрачването. Подходящ е за деца от 1 годишна възраст. Влажна кашлица. Деца и по-възрастни

Нашата оценка е, че продуктът има добро отхрачващо действие благодарение на съдържанието на мащерка и приятен билков вкус. 


Предимства 

 • Съдържа билкови екстракти.

 • Цената му е сред най-ниските на пазара.


Недостатъци

 • Сиропът може да се използва до 10 дни след отварянето на флакона.

 • Съдържа подсладител - сорбитол, поради което може да настъпи лаксативен ефект.


Мукоплант (Mucoplant) 

Мукоплант сироп на растителна основа се прилага при остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица. Има умерен директен антибактериален ефект срещу редица бактерии. Подходящ за деца от 2 годишна възраст.


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен, с приятен вкус, но за възрастен за пълно лечение е необходимо да се използват няколко опаковки.

Предимства. 

 • При суха и влажна кашлица.

 • Съдържа билкови екстракти.

 • Приятен вкус. 


Недостатъци. 

 • Опаковката от 100 мл при възрастни е достатъчна за 1.5 дни прием.

 • Съдържа алкохол.

 • В опаковка от 100 ml се съдържат 21.06 g захароза, 15.06 g глюкоза и 14.31 g фруктоза.


Синекод (Sinecod)

Синекод сироп съдържа активното вещество бутамиратов цитрат, което принадлежи към групата лекарствени средства за потискане на кашлицата. Показан е при деца над 3 годишна възраст.

Нашата оценка е, че продуктът е ефективен за потискане на кашлицата, но трябва да се приема след лекарска преценка тъй като има риск от нежелани реакции и не се препоръчва прием повече от една седмица (освен ако лекар не е преценил друго).


Предимства.

 • Ефективен срещу суха кашлица. 


Недостатъци

 • Редица предупреждения и риск от нежелани реакции.


Мукосолван (Mucosolvan) и Мукосолван Натурал (Mucosolvan Natural)


Мукосолван е подходящ при влажна кашлица - подпомага мукусната секреция на дихателните пътища, улеснява отхрачването и облекчава изкашлянето. Мукосолван се използва за секретолитично лечение на остри и хронични заболявания на бронхите и белия дроб, протичащи с абнормална бронхиална секреция и нарушен транспорт на секрета.


Детската форма се препоръчва от 2 годишна възраст в минимални дози.


Мукосолван Натурал оказва механично въздействие върху раздразнената лигавица по два начина: благоприятства овлажняването на секрета, позволява неговото физиологично отстраняване, и създава “филм”, предотвратяващ контакт на лигавицата с външни дразнещи агенти. Подходящ е за деца на възраст над 1 година.


Нашата оценка е, че сиропите Мукосолван са ефективни, за предпочитане е да се използват по лекарско предписание. Формата Натурал е с по-добър профил на риск от нежелани реакции спрямо другите форми.


Предимства. 

 • Формата Натурал е със значително по-добър профил за рискове от нежелани реакции.

 • Ефективен срещу влажна кашлица 


Недостатъци

 • Добре е да се избягва формата, която не е Натурал при деца.

 • Формата Натурал е с висока цена.


Стодал (Stodal) и Стодал без захар (Stodal Sugar Free) 

Стодал сироп е хомеопатичен лекарствен продукт, използван за симптоматично лечение на кашлица от различен произход. От Boiron препоръчват формата без захар да се ползва при деца над 18 месечна възраст, но по лекарска преценка и двете форми могат да се използват и от 1 годишна възраст. Не се препоръчва прием с продължителност повече от една седмица. 

Нашата оценка е, че продуктът е сред най-предпочитаните в категорията хомеопатични продукти.


Предимства. 

 • Стодал сироп не предизвиква нежелани реакции.

 • Прилага се както при суха, така и при влажна кашлица.

 • Предлага се и форма Стодал без захар.


Недостатъци. 

 • Съдържа 11 g захароза на 15 ml и 3,7 g на 5 ml. 


Сравнителна таблица - най-ранна възраст на ползване и вид кашлица за който е показан сиропът 

Сироп

С, В, С+В*

най-ранна възраст на ползване (години)

1

Grintuss

С+В

1

2

Prospan

В

2

3

Dimex

С+В

6

4

Fluditec

В

4

5

Broncholytin

В

3

6

Biox Thymi

В

5

7

Mucoplant

С+В

2

8

Sinecod

С

3

9

Mucosolvan

В; Натурал: С+В

2, Натурал: 1

10

Stodal

С+В

18 месеца


* С = суха; В = влажна; С+В = суха и влажна кашлица. 


Полезни съвети при кашлица


Какво е добре да правите:

 • През нощта носете лека пижама, не прекалявайте с одеяла и завивки.

 • Обличайте се „на слоеве“, които лесно може да сваляте и да слагате. Използвайте вълнени шалове, само когато температурата навън е много ниска.

 • Пийте редовно много течности: вода, прясно изцедени сокове, слабо подсладени топли (не горещи) билкови чайове, по възможност с мед (топлите напитки ограничават дразненето на горните дихателни пътища и втечняват секрета, като улесняват отстраняването му).

 • Отваряйте прозорците за по-добро проветрение.

 • Старателно почиствайте носа няколко пъти на ден, а специално при децата използвайте физиологичен разтвор.

 • Избягвайте резките температурни промени.Какво да не правите:

 • Не подценявайте упоритата и дразнеща кашлица, която може да предизвика допълнителни усложнения и своевременно вземете мерки.

 • Не затопляйте прекалено жилището или офиса си. Идеалната температура е около 18-20 градуса.

 • Не стойте на студено, когато сте изпотени.

 • Не пушете или не стойте в помещения, където има цигарен дим.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!