Кои са най-добрите сиропи за кашлица? Кои са подходящи за суха и кои за влажна кашлица?

Често клиентите ни в аптеката ни молят да им препоръчаме добър сироп за кашлица. Изборът ни зависи от различни фактори - за какъв тип кашлица става дума, от колко време се наблюдава симптома, ако е необходим сироп за кашлица за дете, за каква възраст говорим и т.н. В тази статия сме обобщили неща, които е добре да знаете при купуването на сироп за кашлица. Също така, сме представили селекцията на нашите фармацевти за най-добри сиропи за кашлица на българския пазар. Статията е субективна, спрели сме се на 10 сиропа, които сме преценили, че са с най-добро съотношение риск-полза. 


Предупреждение: Ако лекар ви е изписал определен сироп, използвайте него.


Какво представлява кашлицата?

Въпреки, че е неприятна като усещане, кашлицата е естествен защитен механизъм на нашето тяло за предпазване на горните дихателни пътища от дразнещи агенти. Те могат да бъдат секрет, патогенни агенти, вдишани вредни и дразнещи вещества. Чрез кашлицата успяваме да ги изтласкаме извън белите дробове и по този начин да ги освободим.

Кашлицата винаги се основава на възпаление на лигавицата, основно локализирано в горните дихателни пътища, затова се наблюдава прекомерното образуване на секрети и мукус.

 

Сиропите, които сме включили в тази сравнителна статия са с различно действие.

Някои са муколитици - сиропи, които втечняват секрета, други потискат механизма на кашляне. Трети имат комбинирано действие.


Кога говорим за суха и кога за влажна кашлица?

Когато не се образуват секрети или храчки се наблюдава суха кашлица. Тя е особено дразнеща и е характерна обикновено за първите дни на вирусни инфекции на носа и гърлото.

Говорим за влажна кашлица, когато е налице повишено образуване на секрети или храчки. Този вид кашлица може да бъде: етап от развитието на сухата кашлица; последствие от остри инфекциозни и хронични заболявания на долните дихателни пътища (трахея, бронхи и бели дробове), които предизвикват образуването на секрет.

Гринтус (Grintuss) 

Гринтус се предлага в две разновидности - за възрастни и за деца. Детската форма е подходяща от 1 годишна възраст. С изцяло натурален растителен състав. Не се наблюдават нежелани реакции. Действието му е механично - създава филм върху лигавицата на горните дихателни пътища и по този начин облекчава кашлицата без да я потиска. Хидратира лигавицата. Без глутен е. Ако имате колебание каква кашлица имате, суха или влажна, този сироп е подходящ за вас, тъй като се препоръчва и при двата вида кашлица.

Нашата оценка е, че сиропът има бързо действие и приятен вкус. Формулата му е иновативна - не потиска напълно кашлицата, а я модулира - успокоява дразненето и усещането за сухота, а същевременно физиологичните механизми на тялото не са възпрепятствани.

Предимства: 

 • Сироп за суха и влажна кашлица.

 • Детската форма е от 1 годишна възраст.

 • Без синтетични вещества и глутен.

 • Съдържа иновативни, стандартизирани, растителни екстракти от биологично земеделие.


Недостатъци: 

 • Поради съдържанието на високотехнологични растителни екстракти и мед, продуктът е с по-висока цена спрямо повечето изброени тук.


Проспан (Prospan)

Проспан сироп се използва за симптоматично лечение на хронични възпалителни бронхиални заболявания и остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица. Този сироп спада към групата на муколитиците тъй като втечнява секрета. За деца се препоръчва от 2 годишна възраст.


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен и безопасен и подходящ за ползване при влажна кашлица. 


Предимства: 


Недостатъци: 

 • Може да настъпи лаксативен ефект поради съдържанието на подсладител сорбитол. Димекс сироп е лекарствен продукт без рецепта с комбинирано действие и изразено противокашлично действие. Прилага се за облекчаване на дразнеща кашлица при възпалителни заболявания на дихателните пътища. 
Въпреки, че се продава без рецепта, производителят Sopharma изрично е упоменал в листовката, че е важно да се спазват инструкциите за употреба и да не се предлага на рискови групи, например при хора с остри астматични пристъпи, при повишено вътреочно налягане, при увеличена простата, при стеснения на пикочния канал, язва, тежки бъбречни и чернодробни нарушения, при метаболитна алкалоза. Не се препоръчва при бременност и кърмене! Не прилагайте лекарството при деца под 6-годишна възраст! Със специално внимание се разглеждат и още редица други състояния, които са добре описани в листовката. 

Нашата оценка е, че продуктът е ефективен срещу суха и дразнеща кашлица и е на добра цена, но множеството възможни нежелани реакции и ограничения за ползване го правят рисков за много от случаите на кашлица, затова ви съветваме да го ползвате ограничено, след като сте опитали друг сироп за облекчение на кашлицата.Предимства: 

 • Ниска цена. 


Недостатъци: 

 • Множество нежелани реакции и предупреждения при ползване. 

 • Не може да се използва при деца под 6 години.Флудитек (Fluditec)

Флудитек е муколитик с класическата съставка за този вид сиропи карбоцистеин. Предлагат се флудитек сироп за деца и флудитек сироп за възрастни. Детската форма е подходяща за деца над 2 години. Този продукт е предназначен за лечение на разстройства на бронхиалната секреция, особено в случаи на остри белодробни болести: остър бронхит и остри кризи на бронхопневмония.


Нашата оценка е, че продуктът е подходящ при сериозни възпаления на долните дихателни пътища. Някои от нежеланите му реакции са доста сериозни - като риск от бронхиална конгестия при бебета (запушване на бронхите поради невъзможност да отхрачват), кожни алергични реакции като пруритус, еритематозни обриви, уртикария и ангиоедем, храносмилателни смущения (гастралгия, гадене, повръщане или диария). Препоръчваме при деца, при по-леки симптоми на кашлица локализирани в горните дихателни пътища, да се избират продукти с по-малък риск от нежелани реакции.


Предимства: 

 • Подходящ при влажна кашлица.

 • Ниска цена.


Недостатъци: 

 • Сериозни рискове от нежелани реакции при употребата при деца.
Бронхолитин (Broncholytin)

Бронхолитин сироп потиска кашлицата, разширява бронхите и втечнява секрецията в дихателните пътища. Притежава и слабо бронхоантисептично действие. Не се препоръчва за деца под 3 годишна възраст, по време на първите 3 месеца от бременността и по време на кърмене. Сиропът съдържа алкохол, което го прави неподходящ и за прием от хора страдащи от алкохолизъм.


Нашата оценка е, че продуктът е ефективен, но поради риск от нежелани реакции и е за предпочитане да не се използва при деца.


Предимства: 

 • За суха и влажна кашлица

 • Ниска цена.


Недостатъци: 

 • Рискове от нежелани реакции. 

 • Агресивно действие на потискане на кашлицата, което в много случаи не е необходимо.

 • Съдържа алкохол.Биокс Тими (Biox Thymi)

Биокс Тими има благоприятно въздействие върху горните дихателни пътища и устната кухина. Улеснява отхрачването. Подходящ е за деца от 1 годишна възраст. Влажна кашлица. Деца и по-възрастни

Нашата оценка е, че продуктът има добро отхрачващо действие благодарение на съдържанието на мащерка и приятен билков вкус. 


Предимства: 

 • Съдържа билкови екстракти.

 • Цената му е сред най-ниските на пазара.


Недостатъци:

 • Сиропът може да се използва до 10 дни след отварянето на флакона.

 • Съдържа подсладител - сорбитол, поради което може да настъпи лаксативен ефект.Мукоплант (Mucoplant)

Мукоплант сироп на растителна основа се прилага при остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица. Има умерен директен антибактериален ефект срещу редица бактерии. Подходящ за деца от 2 годишна възраст.

Нашата оценка е, че продуктът е ефективен, с приятен вкус, но за възрастен за пълно лечение е необходимо да се използват няколко опаковки.

 
Предимства

 • При суха и влажна кашлица.
 • Съдържа билкови екстракти.
 • Приятен вкус. 

Недостатъци

 • Опаковката от 100 мл при възрастни е достатъчна за 1.5 дни прием.
 • Съдържа алкохол.
 • В опаковка от 100 ml се съдържат 21.06 g захароза, 15.06 g глюкоза и 14.31 g фруктоза.

.Синекод (Sinecod)

Синекод сироп съдържа активното вещество бутамиратов цитрат, което принадлежи към групата лекарствени средства за потискане на кашлицата. Показан е при деца над 3 годишна възраст.

Нашата оценка е, че продуктът е ефективен за потискане на кашлицата, но трябва да се приема след лекарска преценка тъй като има риск от нежелани реакции и не се препоръчва прием повече от една седмица (освен ако лекар не е преценил друго).


Предимства:

 • Ефективен срещу суха кашлица. 


Недостатъци:

 • Редица предупреждения и риск от нежелани реакции.
Мукосолван сироп (Mucosolvan) и Мукосолван Натурал (Mucosolvan Natural)Мукосолван е подходящ при влажна кашлица - подпомага мукусната секреция на дихателните пътища, улеснява отхрачването и облекчава изкашлянето. Мукосолван се използва за секретолитично лечение на остри и хронични заболявания на бронхите и белия дроб, протичащи с абнормална бронхиална секреция и нарушен транспорт на секрета.

Мукосолван за деца се препоръчва от 2 годишна възраст в минимални дози.

Мукосолван Натурал оказва механично въздействие върху раздразнената лигавица по два начина: благоприятства овлажняването на секрета, позволява неговото физиологично отстраняване, и създава “филм”, предотвратяващ контакт на лигавицата с външни дразнещи агенти. Подходящ е за деца на възраст над 1 година.

Нашата оценка е, че сиропите Мукосолван са ефективни, за предпочитане е да се използват по лекарско предписание. Формата Натурал е с по-добър профил на риск от нежелани реакции спрямо другите форми.

Предимства

 • Формата Натурал е със значително по-добър профил за рискове от нежелани реакции.
 • Ефективен срещу влажна кашлица 

Недостатъци:

 • Добре е да се избягва формата, която не е Натурал при деца.
 • Формата Натурал е с висока цена.

Стодал (Stodal) и Стодал при простуда и кашлица 

Стодал простуда и кашлицаСтодал сироп е хомеопатичен лекарствен продукт, използван за симптоматично лечение на кашлица от различен произход. От Boiron препоръчват Стодал сироп да се използва при бебета и деца до 18 год., а Стодал фемили да се ползва при хора над 18 год. възраст. 

Нашата оценка е, че продуктът е сред най-предпочитаните в категорията хомеопатични продукти.

 


Предимства: 

 • Стодал сироп не предизвиква нежелани реакции.

 • Прилага се както при суха, така и при влажна кашлица.
 • Предлага се и форма Стодал без захар- Стодал фемили.

Недостатъци: 

 • Съдържа 11 g захароза на 15 ml и 3,7 g на 5 ml.


Сравнителна таблица - най-ранна възраст на ползване и вид кашлица за който е показан сиропът


 

Сироп

С, В, С+В*

най-ранна възраст на ползване (години)

1

Grintuss

С+В

1

2

Prospan

В

2

3

Dimex

С+В

6

4

Fluditec

В

4

5

Broncholytin

В

3

6

Biox Thymi

В

5

7

Mucoplant

С+В

2

8

Sinecod

С

3

9

Mucosolvan

В; Натурал: С+В

2, Натурал: 1

10

Stodal

С+В

18 месеца


* С = суха; В = влажна; С+В = суха и влажна кашлица. 


Полезни съвети при кашлица


Какво е добре да правите:

 • През нощта носете лека пижама, не прекалявайте с одеяла и завивки.

 • Обличайте се „на слоеве“, които лесно може да сваляте и да слагате. Използвайте вълнени шалове, само когато температурата навън е много ниска.

 • Пийте редовно много течности: вода, прясно изцедени сокове, слабо подсладени топли (не горещи) билкови чайове, по възможност с мед (топлите напитки ограничават дразненето на горните дихателни пътища и втечняват секрета, като улесняват отстраняването му).

 • Отваряйте прозорците за по-добро проветрение.

 • Старателно почиствайте носа няколко пъти на ден, а специално при децата използвайте физиологичен разтвор.

 • Избягвайте резките температурни промени.Какво да не правите:

 • Не подценявайте упоритата и дразнеща кашлица, която може да предизвика допълнителни усложнения и своевременно вземете мерки.

 • Не затопляйте прекалено жилището или офиса си. Идеалната температура е около 18-20 градуса.

 • Не стойте на студено, когато сте изпотени.

 • Не пушете или не стойте в помещения, където има цигарен дим.

Коментари (1)

  • Стела
  • 2023-10-20 11:42:51
  Много полезна статия!

Нов коментар

Product added to wishlist