Либидо: как да повишим желанието за секс

Либидото или желанието за секс, съвсем естествено варира от човек до човек. По-ниско либидо не означава автоматично здравословен проблем. Напрежение, проблеми във връзката, възрастта, могат да бъдат фактори, които се отразяват на либидото. Ако чувствате, че либидото ви е понижено и това внася напрежение в сексуалния ви живот и връзката ви, можете да опитате различни методи за повишаването му.

В статията сме се спрели на методи подходящи и за мъжете и за жените, информацията е базирана на статии от Medical News Today, Healthline, PubMed и др.

 1. Управлявайте безпокойството.

Една от честите бариери за нормална сексуална функция и причини за намалено либидо, е високото ниво на тревожност в ежедневието. Тя може да е предизвикана от различни фактори, а когато е свързана специфично със сексуалната функция, допълнително усложнява ситуацията и поражда порочен кръг - колкото повече се тревожите, толкова по-ниско е либидото ви и колкото по-ниско е либидото ви, толкова повече се тревожите.

Например при мъжете, затруднение да поддържат ерекция може да доведе до безпокойство и избягване изобщо на секса. Ревю на проблема свързан с еректилна дисфункция при мъжете, публикувано в PubMed през 2017 година, свързва депресията и безпокойството с намалено либидо и увеличен риск от сексуална дисфункция.

Ако ежедневието ви е много натоварено, постоянно се притеснявате, че не ви достига време, грижите се за много хора и имате много отговорности, може да се чувствате стресирани, изтощени и като резултат да имате намалено либидо.

В тези случаи е необходимо да се потърсят практики, които укрепват менталното здраве, например:

 • Да си набавяте достатъчно сън;

 • Освободете време за любимо хоби;

 • Правете редовно физически упражнения;

 • Обърнете внимание на начина на хранене;

 • Говорете открито с партньора за подобряване на връзката;

 • Говорете с терапевт.


 1. Подобрете качеството на връзката си.

Много хора изпитват намалено желание за секс или наблюдават намалена честота на интимностите в определени периоди от връзката си. Това може да се наблюдава в повечето продължителни връзки.

Вместо да се питаме постоянно какъв е проблемът, може да приемем, че всичко е нормално и да се фокусираме върху увеличаване на желанието за всеки от партньорите. Следните практики биха могли да помогнат:

 • Планирайте среща с половинката си, независимо колко ангажименти имаме или от колко време сте заедно. Специално определеното време, може да ви отпусне, предразположи и накара да си припомните времената, в които сте се наслаждавали безгрижно на компанията на другия.

 • Открийте хобита и интереси, които да правите заедно извън спалнята. Тук ключът е в правите - гледането на филми или телевизия не се брои, тъй като е твърде пасивно. Намерете активност, която ще зареди и двама ви с желание за игра, забавление, разговори, ентусиазъм.

 • Практикувайте открита комуникация. Не чакайте нещата да стигнат до спорове и напрежение след дълго мълчание. По-скоро действайте превантивно и споделяйте открито затрудненията си с партньора си.


 1. Припомнете си ролята на любовната игра.

Колкото по-приятно и позитивно е сексуалното ни преживяване, толкова повече се повишава либидото. Отделянето на достатъчно време за любовна игра има тази много важна роля да ни предразположи за самия сексуален акт. Затова не я пропускайте за да спестите време.

Дори данните сочат, че стимулите увеличават удовлетворението от сексуални якт. Изследване от 2017 година е показало, само около 18% от жените получават редовно оргазъм по време на самото сношение, а 33.6% докладват за оргазъм по време на клиторна стимулация (да, за науката няма табута и действително има такива изследвания - направени чрез попълване на въпросници от страна на голям брой жени). 

 1. Осигурете си достатъчно сън.

Достатъчният и регулярен сън, подобрява цялостното настроение и здравословно състояние на всеки. Изследвания показват и връзка между качествения сън и нормалното либидо.


Изследване в малък мащаб от 2015 година показва, че жените докладват за увеличено сексуално желание след като са имали добър нощен сън. При по-дълга средна продължителност на съня е докладвана и по-лесна възбудимост на половите органи, спрямо по-кратката средна продължителност на съня.


 1. Изберете подходяща хранителна диета.

Качествената храна, може да подобри метаболизма и сърдечно-съдовото здраве, което се отразява положително на сексуалното желание. 

Хранене, богато на зеленчуци, протеини (от немазни разнообразни меса или от растителен произход) и с ниско съдържание на захар, е добра превенция срещу намалено либидо. Сьомгата също е подходящ избор благодаение на важните за сърцето Омега-3 мастни киселини. Не пропускайте и ядките, например орехи, тиквени семена, слънчоглед, лешници.

 1. Правете упражнения редовно.

Редовните упражнения помагат за добрата циркулация и сърдечното здраве. Физическата активност повишава енергичността и общото здравословно състояние.

 1. Поддържайте здравословно телесно тегло.

Някои учени свързват наднорменото тегло и затлъстяването с пониженото сексуално желание и заедно с други фактори, с намалената плодовитост. Това е свързано най-вече с хормонални промени, като например ниски нива на тестостерон. 

 1. Спрете пушенето.

Тютюнопушенето може да се отрази негативно на сърдечно-съдовата система. Доброто здравословно състояние на сърцето е свързано с добра сексуална функция. 

Пушачите могат да усетят увеличени нива на енергия и на сексуално желание при спиране на цигарите - причина, която си заслужава да опитате.

 1. Продукти, които може да опитате

Това не е първата ни статия по темата. Ако се интересувате, можете да разгледате, кои витамини и минерали имат изразен ефект върху либидото от тази статия.

Билки, които се свързват с повишаване на либидото

Въпреки, че са с натурален произход, билките могат да имат мощен ефект върху здравето, затова ви съветваме да се консултирате с лекар или фармацевт при избора на подходящо лечение. 


Трибестан - бабини зъби/трибулус терестрис (tribulus terrestris). Оказва положителен ефект върху количеството, обема и качеството на семенната течност, либидото и увеличава силата и продължителността на ерекцията.

Подходящо за: мъже.

Продукти, в които се съдържа тази билка: Трибестан 250 мг, Sopharma, Vital Concept.


Сминдух (fenugreek). Една от най-често срещаните съставки в хранителните добавки за повишаване на тестостерона. Няколко изследвания показват положителни ефекти, включително увеличено либидо. Необходимо е да се натрупат още данни. 

Едно от проведените изследвания е 8-седмично, с участието на 30 мъже, които са вдигали тежести 4 пъти седмично и на половината е давана доза от 500 мг сминдух всеки ден. Групата, която не е приемала сминдух е отчела малък спад на тестостерона, а другата - увеличение. Групата получавала хранителната добавка е отчела и 2% намаление на телесните мазнини.

 

Изследване проведено с 80 жени, които са получавали добавката в продължение на 2 менструални цикъла, също показва увеличено сексуално желание. 

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти, които съдържат сминдух: Сминдух семена 610 мг, Nature’s Way, Сминдух семена 500 мг. Natural Factors


Джинджифил (ginger). Джинджифилът се свързва с подобряване на сексуалнта функция поради подобряването на циркулацията на кръвта в тялото.

 

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти, в които се съдържа тази билка: Джинджифил 340 мг, Jamieson, Sex Vital Concept. (добавка за мъже).


Ашваганда (ashwagandha). Билка, използвана в древната индийска медицина. Използва се предимно като адаптоген, което означава, че помага на тялото ви да се справи със стреса и безпокойството. Едно проучване тества ползите от прием върху качеството на спермата при мъже с проблеми с плодовитостта свързани със стрес. Те са получавали 5 г на ден за период от три месеца. Мъжете в това проучване имат 10-22% повишение на нивата на тестостерон. В допълнение, партньорите на 14% от участниците забременяват.

Друго проучване показва положителни ефекти върху сексуалната функция при здрави жени.

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти, които съдържат тази билка: Testosterone Boost Ultimate 540 мг, Preferred Nutrition, част от Natural Factors, Канада (продукт за мъже), Ашваганда 500 мг Nature’s Way.

Астрагалус (astragalus). Подкрепя нервната система, намалява стреса, умората и изтощението и повишава имунитета и подобрява физическото, психическото и емоционалното състояние на човек.

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти, в които се съдържа тази билка: Sex Vital Concept (продукт за мъже)Астрагал Корен 470 мг,  


Сибирски жен-шен (siberian ginseng). Повишава капацитета на организма да се справи с физически стрес. 

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти, в които се съдържа тази билка:  Multi Men Мултивитамини за мъже Jamieson

 

Мака (maca). Ревю на изследванията на тази билка показва значителен ефект върху сексуалната функция при здрави жени в менопауза и при мъже, включително и при случаи на еректилна дисфункция.

Подходящо за: мъже и жени.

Продукти: Мака Корен 525 мг Nature’s Way

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако се притеснявате от пониженото либидо, е добре да се обърнете към лекар, който също може да ви посъветва за безопасни и натурални терапии. 

Съветваме ви да се обърнете към лекар, когато:

 • Имате рязък спад в либидото, без видима причина;

 • Се появят допълнителни симптоми, освен намаленото либидо, като високо кръвно или болка;

 • Наблюдавате понижено либидо след започване на терапия поради друг здравословен проблем;

 • Сексуалният акт е болезнен;

 • Намаленото либидо се отразява сериозно на психичното ви състояние.

Темата безпокои много хора с натоварен начин на живот, затова не отлагайте да вземете мерки ако чувствате, че либидото ви е по-ниско от обикновено. Това може да бъде и разговор с партньор, някоя от практиките, които изброихме или разговор със специалист и изследвания

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist