Управление на стреса във времена на пандемия – мисия възможна

Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия постепенно засегна всички области от живота ни. Финансовите затруднения, тревожните статистики, ежедневно излъчвани по медиите, както и изолацията са фактори, чиято тежест усещаме все повече.

Не е ясно кога ще приключи всичко това, а въздействието, което тази неизвестност оказва върху психиката на някои хора, може да е пагубно.

С наближаването на Коледните и Новогодишни празници, настроението пада още повече, защото тази зима празниците няма да бъдат онова, което бяха.

Типичната за това време от годината атмосфера я няма – тълпите от празнично настроени хора и светлините по улиците и площадите, сякаш са само спомен от отминал живот. Усеща се, че празнотата е навсякъде – не само на обществените места, но и в душите ни. Коледният дух се е изпарил, живеца го няма…

Но наистина ли действителността е толкова потискаща или пък самите ние, под въздействието на страха и огромния стрес, добавяме още повече тъмни краски към нея? Струва си да се замислим над това!

Да се чувствате добре – това е въпрос на избор

 • Емоционалният баланс не зависи от външни фактори – можете да го постигнете, въпреки неблагоприятните обстоятелства.
 • Трудностите, през които минавате не работят срещу вас, напротив – те са „тренировка“ и път към собственото ви израстване.
 • С всяко преодоляно препятствие, вие ставате все по-осъзнати и по-успешни.

Всичко това важи с пълна сила и за коронавирусната пандемия, която обърна милиони съдби наопаки. Някои загубиха работата си, други загубиха свои близки, трети загубиха животите си.

В подобни времена всеки следващ ден носи несигурност, но да се фокусирате върху този аспект, би ви довело до лудост. Вместо това, приемете, че всеки следващ ден е дар и източник на нови възможности.

А новите възможности ще се открият пред вас, щом започнете постепенно да променяте негативните си нагласи.

Точно сега ще намерите време за всичко, което сте свикнали да отлагате:

 • четене на книги;
 • отдаване на любимото хоби – това е една от най-разтоварващите психиката дейности, която изважда човек от унинието;
 • създаване на повече уют и красота у дома;
 • освежаване на домашната обстановка с цветя – сами ще се уверите колко много настроение създават тези красиви творения на природата;
 • полагане на допълнителни грижи за външния вид -  независимо дали работите дистанционно или не или към момента нямате работа, не се запускайте;
 • кулинарно изкуство - ако обичате да готвите, но в забързаното ежедневие все сте пропускали възможността да се развихрите в кухнята, сега е моментът! Насочете се към по-екстравагантните рецепти и поне два пъти седмично разнообразявайте менюто си с нови ястия;
 • здравословно хранене – стартирайте диета, която е по възможностите ви, започнете да се храните целесъобразно, можете дори да редуцирате теглото си, ако считате за необходимо;
 • дълги разходки – винаги, когато имате възможност, излизайте и се движете, има безброй безопасни варианти за тази цел, при които хем да избягвате струпването на хора, хем да правите преходи поне по 2 км дневно;
 • онлайн срещи с приятели – този вариант не може да се сравнява с живия контакт, но все пак донякъде компенсира липсата му. Уреждайте си срещи в удобни за вас часове, включително по време на обяд или вечеря – толкова е приятно да поговориш с близък човек на чаша вино, макар и от разстояние!

Списъкът е безкраен – допълнете го с още любими дейности и наблягайте на онези от тях, които повдигат духа ви.

Заетите хора нямат време да се отдават на мрачни мисли – постарайте се често да бъдете заети с нещо и бъдете активни – това е отлична терапия срещу стреса, безпокойството и депресивните състояния.

4 безценни правила

Опитът показва, че едни от най-успешните хора в света следват няколко правила, приложими винаги и навсякъде.

Ако тези правила се превърнат в част от вашата нагласа и подход към всяка ситуация, ще се уверите колко бързо животът ви ще започне да се променя – към по-добро.

 

Не търсете оправдания, търсете възможности!

Не обвинявайте, търсете решения на проблемите!

Не се оплаквайте, споделяйте!

Не търсете съчувствие, бъдете съчувстващи!

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!