7 съвета как да не преяждаме и 3 продукта в помощ през празничните дни, препоръчани от нашите фармацевти

Тази година е по-различна, това е ясно. Но едно е същото - изкушението да преяждаме и препиваме по време на празниците. Затова ви предлагаме няколко съвета, които може да опитате за да бъде празничното похапване малко по-балансирано. 

1. Пийте много вода

Когато веселбата и алкохолът са в изобилие, е важно да се пие много вода. Дехидратацията би могла да бъде объркана с глад (спомнете си как понякога след преяждане огладнявате изненадващо бързо), а няма смисъл да се поема допълнително храна, когато в действителност сме жадни.

2. Не се поддавайте на ефекта „не ми пука, днес може”

Ако някога сте били на диета, сигурно ви е познато мисленето „не ми пука, днес може”. Това е моментът в който сме осъзнали, че вече сме надвишили позволените за деня количества въглехидрати или калории, и затова решаваме да вдигнем ръце и да се предадем пред изкушението изяждайки още повече. А с последствията ще се справяме по-късно.

Проблемът е, че докато нашият мозък ни оправдава и приема този режим на включване и изключване на диетата, тялото ни калкулира всяка една калория и не може да бъде заблудено. Ако се наслаждаваме и изяждаме толкова, колкото е необходимо, за да се почувстваме доволни, няма да има за какво да съжаляваме по-късно. Затова се наблюдавайте, има различни нива на прекаляване - може да прекалите малко и това да е ок.

3. Яжте бавно и започнете първо от най-вкусните неща

Обикновено при вида на празничната трапеза, хората се вълнуват и започват да се хранят нетърпеливо и лакомо. Това явление е нормално, когато пред нас са постните сърми, боб и питка на Бъдни вечер или капамата на Коледа, баклавата и баницата с късмети на Нова Година. Ако успеете обаче да се храните с нормално темпо, бавно като дъвчите храната продължително, ще усетите че сте сити, когато наистина сте се нахранили, а не когато е твърде късно и вече ви е тежко. Опитайте се първо да консумирате, това, което намирате за най-вкусно. След това, вече няма да бързате толкова много за следващите ястия и ще можете да овладеете по-лесно количеството от всяко нещо.

4. Не забравяйте зеленчуците

Независимо колко приказно вкусни са гозбите на масата, е добре винаги да намираме място за нещо свежо. Да се наслаждаваш на храненето, не означава да пренебрегнеш цели групи от хранителни вещества. Затова е добре в менюто ни да присъстват свежи и леки храни като пресни салати. Напомняйте си да хапвате и плодове между основните хранения.

5. Ползвайте малка чиния

Размерите на порциите могат да бъдат много заблуждаващи. Докато много от нас се справят добре с калкулирането на калориите които приемаме в останалите дни от годината, по време на празниците е значително по-трудно и обикновено подценяваме големината на празничните блюда. Затова изберете по-малка чиния, напълнете я и след това не я допълвайте.

6. Запомнете, че можете да продължите и по-късно

Ако знаете, че сте похапнали достатъчно, но масичката с десертите все още стои непокътната, опитайте да си спомните, че можете да си хапнете по-късно и се опитайте да разсеете вниманието си с нещо друго за няколко минути. Тази практика е с доказан от психолозите ефект. Да, трудно е да спрете, защото пък мозъкът на човека нарочно е устроен да подава сигнала за ситост по-бавно, тъй като някога в древното ни минало е било важно за оцеляването ни да изяждаме колкото може повече храна наведнъж, тъй като е било неизвестно когато отново ще имаме възможност да се храним. Но нека да си спомним, че сега живеем в изобилие и храната може да почака.

7. Разходете калориите

Тъй като са празници и не сме приковани на работното място или на стола вкъщи, това е идеална възможност да сме по-активни, отколкото в ежедневието си. Разходка в планината или в града е отличен начин да се освободите от допълнителните калории и да ускорите метаболизма. Тази година всички открихме и невероятни програми за фитнес, танци и йога у дома, така че защо да не пуснем нещо между похапванията. Звучи като купон за цялото семейство!

3 продукта, които ви препоръчваме на помощ в празничните дни

1. Помогнете на чувството за ситост чрез фибри

Консумирането на фибри и вода преди хранене, може да помогне на чувството за ситост. Едно решение, което ние от екипа на аптеки Салвия често препоръчваме за допълване на здравословните навици, не само по празници, а и през цялата година, е Libramed. Libramed съдържа фибри и се приема около 10-15 минути преди хранене с голяма чаша вода (поне 200-300 мл), фибрите набъбват в стомаха ни благодарение на водата и така създават чувство за ситост. Ефектът е напълно механичен, което прави продукта много щадящ и подходящ за най-различни групи от хора. Той дори е регистриран за деца от 8 годишна възраст (това не е толкова важно по празниците, а е свързано с явлението във всички възрастови групи в България на наднормено тегло и затлъстяване, за което ще ви разкажем в следваща статия). 

2. Спестете си чревните неразположения с пробиотици

Знаете пробиотиците се съдържат в храни като кисело мляко, айрян, кисело зеле (което повечето от вас ще хапнат на Коледа). Имайте предвид, че при термичната обработка на тези храни, количеството на живи бактерии значително намалява. Затова може да опитате да допълните ефекта с някой от продуктите с пробиотици, които се предлагат в аптеката ни. Продукт, който нашият екип ви препоръчва, е Probiotic 10 на канадския производител на хранителни добавки Jamieson. Всяка капсула Probiotic 10 съдържа 10 милиарда живи пробиотични бактерии от 14 щама. Опаковката стига за два месеца и помага за поддържане на чревната флора в добро здраве, а празничните дни са добър момент за започване приема на допълнително количество пробиотици.

3. Подкрепете храносмилането чрез ензими

Тайната на холивудските звезди за добро храносмилане е яденето на един ананас всеки ден. Той помага на храносмилането чрез ензимите, които се съдържат в него. Но колко от нас имат цял ананас в менюто си,.. всеки ден? Тук отново може да се заредите с продукт от аптеката. Има различни варианти на храносмилателни ензими, които можете да приемате за да се чувствате по-леко. Отново предлагаме продукт на Jamieson Храносмилателни ензими, който е с добра комбинация от 6 ензими и може да ви стигне за от 30 до 90 дни. Този продукт може да ви помогне за справяне с проблеми като подут корем, киселини, газове и трудности с усвояването на хранителните вещества.


И все пак, дори и малко да прекалите с храната, не се чувствайте виновни! Това е нормално. Голяма част от вкусните гозби се приготвят само по празниците и за да можем да им се наситим и да не ни липсват през останалата част от годината сме склонни малко или повече да преяждаме. Но с вайкане и обвинения към себе си, няма да си помогнем. Обратното, ако се насладим и сме щастливи, това ще се отрази добре и на цялото ни тяло. 

За тази статия използвахме откъси от статии от сайта: http://summertomato.com/

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!