Кои са най-мощните природни антибиотици
А с какво свързвате думата „антибиотици“?


Вероятно първата асоциация, която ви идва на ум, е свързана с лекарствата. Всъщност, антибиотиците съществуват от векове, а много от съвременните антибиотични медикаменти са получени от естествени източници!
Има различни растителни екстракти, етерични масла и дори храни, притежаващи антибиотични свойства. Така например, извлекът от червена боровинка е отдавна известен с мощните си антимикробни свойства, които го превръщат в отлично средство срещу инфекции на пикочните пътища, особено онези, предизвикани от микроорганизма Escherichia coli.
Налице са данни и за множество билки с доказани антибактериални свойства. Според проучване от 2014 г., билковата терапия срещу бактериален свръхрастеж в тънките черва е също толкова ефективна, колкото и лечението с антибиотици.
Продължавайте да четете, за да узнаете кои са петте най-мощни антибиотика, с чиято помощ ще укрепите имунното си здраве и ще бъдете по-защитени от върлуващите през зимата инфекции!
 
  • Пчелен мед
Този ценен хранителен продукт е от векове известен с антимикробните си ефекти. Древните египтяни са го използвали като естествен антибиотик и като средство за лечение на кожата.
Пчелният мед дължи антибактериалната си активност на съдържащия се в него водороден пероксид – съединение, което доказано потиска растежа и развитието на болестотворни микроорганизми.
Освен това медът има ниски нива на pH, благодарение на което бактериите биват дехидратирани и унищожени.  
Медът се използва в терапията както на външни, така и на вътрешни инфекции. Можете да го нанесете върху раната или инфектираната област и  да го оставите за около 20 минути, за да се задейства лечебния процес. Вътрешно приложение – приемете 1 с. л. директно или я добавете към чаша горещ билков чай.
 
  • Екстракт от чесън
Чесънът е една от най-ефективните природни храни за защита срещу бактериалните инфекции. Антимикробният му ефект се приписва основно на съдържащите се в него органосерни съединения като алицин, аджоен и диалил сулфиди. Фенолните съединения в състава му също оказват антимикробни свойства.
Можете да включите чесъна към диетата си като за целта счукате няколко скилидки, смесите ги със зехтин и така получената смес добавяте към салати и ястия. Освен че овкусява приятно, тази комбинация е изключително полезна за имунното здраве.
Ако не харесвате острия вкус и аромат на чесъна, вариант е да го приемате под формата на висококачествен екстракт.
 
  • Екстракт от смирна
Смолата, добивана от храста Commiphora myrrha (Смирна) е високо ценено лечебно средство с широк спектър терапевтични ефекти. Билката успешно се използва срещу бактериални инфекции и  техните усложнения.
В мащабно изследване от 2014 г., учените стигат до извода, че смирна е ефикасна срещу следните болестотворни бактерии:
  • E. coli
  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans
 
  • Етерично масло от мащерка
Можете да го използвате с помощта на аромалампа или да го вдишвате по метода на студената инхалация като напоите няколко капки от него върху кърпа и след това вдишате.
Активната съставка в маслото от мащерка е тимолът – съединение със силно противовъзпалително, антибактериално, антивирусно и  обезболяващо действие.
В кои случаи да използвате масло от мащерка:
  • инфекции на дихателната система
  • астма
  • храносмилателни нарушения
  • паразити в стомашно-чревния тракт
  • умора и понижен жизнен тонус
 
  • Етерично масло от риган
Етеричното масло от риган е богат източни на карвакрол – фитосъединение, чиито ползи засягат предимно белите дробове, имунната система и храносмилателната система.
Свойства на карвакрола:
  • намалява риска от усложнения при вирусни и бактериални инфекции на дихателната система
  • спомага за омекотяване на бронхиалния секрет и изчистването на дихателните пътища
  • потиска растежа и развитието на паразитите в червата
  • подобрява храносмилането

 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!