Как да пречистим лимфната система

Лимфната система е жизненоважна част от имунната система и играе ключова роля в защитата от патогени и предизвикваните от тях инфекции. Едновременно с това спомага за поддържане баланса на течности в организма.

Основните правила за поддържане здравето на лимфната система са следните:

 • прием на достатъчно течности, предимно вода
 • придържане към здравословна диета
 • спазване на детокс режими в края на зимата и началото на пролетта с цел очистване на организма от натрупаните отрови
 • увеличаване на физическата активност

 

Устройство:

Лимфната система е вътрешната дренажна система на тялото, състояща се от мрежа от кръвоносни съдове и лимфни възли, пренасящи течности от тъканите към кръвта и обратно.

Лимфните съдове пренасят течност, която се управлява чрез "клапани", подпомагащи правилното й движение, подобно на начина, по който работи кръвният поток в артериите и вените. Фактически, лимфната система има доста сходства с кръвоносната система, която е съставена от вени, артерии и капиляри.

В сравнение с вените, лимфните съдове са много по-малки и вместо кръв, пренасят течност, наречена лимфа, която съхранява бели кръвни телца. Лимфата е прозрачна, подобна на вода течност, пренасяща още протеинови молекули, соли, глюкоза и други субстанции, заедно с бактерии.

В допълнение към лимфните съдове и възли, лимфната система включва няколко други органи:

 • сливици (жлези, разположени в задната част на гърлото, които филтрират бактериите при хранене)
 • носна сливица (жлеза, разположена в задната част на носа, която защитава входа към храносмилателната система и белите дробове)
 • далак и тимус (филтриращи органи, които „сканират“ кръвта и произвеждат бели кръвни телца)

 

Как работи

Ние се намираме в ежедневен досег с различни видове микроби, бактерии и токсини. Те навлизат в организма, проправяйки си път към лимфната течност. В крайна сметка течността, съдържаща тези организми, може да бъде хваната вътре в лимфните възли, където имунната система "атакува" нашествениците, чрез опити да ги разруши с помощта на белите кръвни клетки.

Вътре в лимфните възли, бактериите се филтрират и се произвеждат белите кръвни телца, изпълняващи защитна роля.

Друга важна роля на лимфната система е, че поддържа баланса на телесните течности. Когато функционира правилно, тялото не задържа вода и не се образуват отоци.

Кръвоносните и лимфните съдове пропускат течност към и от заобикалящите тъкани, така че тя да може да бъде източена и разнесена. Излишното количество течност се елиминира от тялото, при което тъканите не се подуват или подпухват. При затруднено оттичане на лимфата, течностите се натрупват в засегнатите зони. 

Най-често се подуват лимфните възли, разположени близо до гърлото или гениталиите, които могат да се възпалят от стандартни инфекции (инфекции на уринарния тракт, стрептококи в гърлото, настинки или възпалено гърло и т.н.).

Лимфните възли са разположени още в зони, като подмишниците, гърдите и корема. Ситуирани са близо до основни артерии, тъй като лимфната система се свързва с кръвния поток за да поддържа кръвта чиста.

Когато вредни организми атакуват тялото, лимфните възли произвеждат повече бели кръвни телца, наречени лимфоцити, които неутрализират инфекциите. 

Далакът е още един филтриращ орган, разположен в корема под диафрагмата. Далакът има ключова роля в рамките на имунната система за премахване на опасни микроби, балансиране на течностите и разрушаване на старите или увредени червени кръвни телца.

Една от най-важните му функции е да произвежда макрофаги, В лимфоцити и Т лимфоцити - видове бели кръвни телца, които се задействат при преминаване на кръвта през далака и наличие на вредни субстанции. Те поглъщат и унищожават бактериите и премахват мъртвите клетки.

Тимусът е разположен под гръдния кош и изпълнява подобни функции, а именно - филтриране на кръвта и създаване или премахване на бели кръвни телца.

 

Заболявания, които увреждат лимфната система

Когато лимфната система е прекомерно стресирана, симптомите включват:

 • хронична умора
 • подуване на лимфните възли 
 • мускулни и ставни болки
 • често повтарящи се бактериални или вирусни инфекции
 • фибромиалгия
 • артрит

 

Тялото осигурява защита от инфекциите чрез улавяне на микробите, открити в тъканите и изпращането им към лимфните възли, където те остават "в капан". Когато бактериите биват хванати, лимфоцитите ги унищожават.

Лимфните възли се подуват в случаите на инфекция - дори и ако са идентифицирани ракови клетки, защото производството на лимфоцити се увеличава. Съществено важно е как се случва възпалението. Понякога е забележимо кога един лимфен възел е възпален, както например жлезистата треска - заболяване, при което лимфните възли стават чувствителни. Други заболявания които влияят на лимфната система са:

 • лимфоми - вид рак, развиващ се в лимфните възли, когато лимфоцитите претърпяват промени и после се размножават и образуват тумори; туморът може да се разпространи и към други части на тялото
 • болест на Ходжкин - рак на лимфната система
 • едема или оток  - задържане на вода и подуване, причинено от течност, задържана в тъканите
 • тонзилити - инфекции на сливиците и гърлото
 • лимфаденопатия - лимфните възли се подуват или уголемяват заради инфекция
 • лимфаденити - възпаление на лимфните възли, причинено от инфекция на тъканите, обикновено бактериална и често засягаща гърлото
 • спленомегалия - увеличен далак вследствие на вирусна инфекция; в тези случаи може да е опасно да се упражняват контактни спортове, защото всеки удар върху подутия далак може да има опасни последствия

 

Как да пречистим лимфната система

Има няколко доказано ефективни методи, подпомагащи детоксикацията на лимфната система и подобряването на функциите й. Ето кои са те!

 • Подобряване на кръвообращението
 • Здравословната диета, физическата активност, въздържанието от тютюнопушене, достатъчният сън и намаляването на стреса - всички тези фактори са критично важни за понижаване на оксидативния стрес и активирането на естествените детоксикиращи механизми в тялото.
 • Кръвоносната и лимфната системи разчитат една на друга. Докато кръвта циркулира из тялото през кръвоносните съдове, някои течности по естествен път изтичат и си проправят път към тъканите. Това е нормален процес, който отвежда хранителните вещества, водата и протеините до клетките. Течността също така поема отпадъчните продукти от клетките, като бактерии или дори мъртви или увредени клетки.
 • Тъканите, разположени в тялото могат да се възпалят и да станат чувствителни, когато кръвообращението се забави и се развие възпаление.

Здравата лимфна система подхранва мускулите, ставите и други тъкани понеже лимфните съдове имат миниатюрни отвори, които позволяват на газовете, водата и хранителните вещества да преминат през заобикалящите ги клетки (наречени интерстициални течности). След това течността отива отново в лимфните съдове, после в лимфните жлези, където се филтрира и в крайна сметка към по-голям лимфен съд, разположен в основата на шията, наречен гръден канал.

Гръдният канал връща изчистената лимфна течност обратно в кръвта и цикълът се повтаря отново и отново - ето защо кръвообращението е важно за гладкото функциониране на системата, в противен случай тъканта може да подпухне от извънредно натрупване на отпадъчни продукти.

За да се поддържа помпеното действие на кръвообращението и оптималното  функциониране на лимфната система, е важно да се приемат всички необходими хранителни вещества, като витамини, минерали, електролити и антиоксиданти. 


Придържане към противовъзпалителна диета

Колкото по-наситена с полезни вещества е диетата и по-малко вредни храни включва, толкова по-добре функционира лимфната система.

Храните, които стресират храносмилателната, кръвоносната и имунната система, включват стандартни алергени (като например млечни продукти, глутен, соя), нискокачествени животински продукти, рафинирани зеленчукови мазнини и обработени продукти, източник на химични токсини.

Храните с противовъзпалително действие, от друга страна, доставят жизненоважни хранителни вещества и антиоксиданти и понижават щетите от свободните радикали.

Някои от ключовите храни с антиоксидантно действие, върху които да се фокусираме, са:

 • зелени листни зеленчуци
 • кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол и др.)
 • горски плодове
 • храни, източник на омега-3 мастни киселини, като риба и морски дарове
 • ядки и семена (чия, ленено семе, конопено семе, тиквено семе и др.)
 • нерафинирани мазнини като студено пресован зехтин и кокосово масло
 • билки и подправки (джинджифил, куркума, чесън и др.)

 

Физическа активност

Лимфната система работи най-добре при достатъчна двигателна активност, тъй като движението помага на течностите да циркулират и хранителните вещества да достигат до клетките.

Всеки тип стандартно физическо натоварване (като например ежедневно и продължително ходене пеша) е добро решение за поддържане потока на лимфната течност. Някои натоварвания обаче, са още по-полезни, те включват йога, интервални тренировки с висока интензивност (наричани също HIIT тренировки, които са чудесни за подобряване на кръвообращението) или отскоци.

 

Масажна терапия и разтривка с пяна

Разтривката с пяна и масажната терапия предотвратяват подуването, болката и натрупването на течност в тъканите.

Разтривката с пяна, също наричана самостоятелно миофасциално освобождаване, е вид самомасаж, който много хора си правят преди или след физическо натоварване. Целта му е да помогне на тъканите да се възстановят по-лесно и да раздвижи мускулните и тъканни слепвания които причиняват стегнатост и болка. Разтривката с пяна също така увеличава кръвния поток към мускулите и се използва за да подпомогне възстановяването им и да подобри функциите им.

Лимфният дренажен масаж е вид специализирана масажна терапия, която помага на клетките да се освободят от токсините и раздвижват лимфния застой. Изследвания потвърждават, че е полезен за понижаване интензитета на болката и прага на търпимост към нея. Масажите могат да активират лимфната система и да подпомогнат да се отведе излишната течност от тъканите.

Някои терапевти масажисти са специално обучени да правят мануален лимфен дренаж, но всеки вид дълбок тъканен масаж също е полезен. Можем дори да се масажираме сами, за да си помогнем за намаляване на болката в подутите лимфни възли, мускули или стави.

 

Лечение в инфрачервена сауна

Това простичко лечение е един от най-добрите начини да детоксикираме организма си по естествен начин и да подсилим имунната си система.

Терапията с инфрачервена сауна работи чрез увеличаване производството на пот, така че да се отделят повече токсини от тъканите. Тя може също да подобри кръвообращението и да помогне за излекуване на тъканите, което е критично важно за здравето на лимфната система.

Проучвания показват, че редовната терапия с инфрачервена сауна може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с хронична болка, със синдрома на хроничната умора, в депресия или със застойна сърдечна недостатъчност.

Инфрачервените сауни използват топлинни лампи които генерират инфрачервени светлинни вълни, проникващи в тъканите и стимулиращи регенерацията на клетките и отделянето на пот.

 

Добавки в подкрепа на лимфната система

 

Омега-3 рибените масла и екстрактите от куркума са полезни за подобряване на притока на кръв и намаляване на възпалението:

Jamieson Рибено масло от дива сьомга 1000 мг х90 капсули

Пълноценен източник на омега-3 мастни киселини EPA и DHA. Притежава силно противовъзпалително действие, подпомагащо дейността на всички органи и системи в тялото. Тонизира сърдечния мускул и поддържа нормалното състояние на кръвоносните съдове.

 

Turmeric Vital Concept 60 Capsules / Куркума Витал Концепт 60 капсули

Висококачествен екстракт от био куркума, източник на 95% куркуминоиди – активните съставки в грудката на растението, осигуряващи противовъзпалителни, антиоксидантни и очистващи черния дроб свойства.

Добавките, полезни за лимфния дренаж и детоксикация, включват корен от репей, храносмилателни ензими, активен въглен и млечен бодил:

 

Burdock Root / Репей (корен), 100 капсули Nature’s Way

Чист екстракт от репей, който стимулира обмяната на веществата, подпомага детоксикацията на организма и стимулира правилната дейност на кръвоносната и лимфната система.

 

Enzy-Mill 60 tabs / Ензи-Мил 60 табл.

Комбинира някои от най-важните храносмилателни ензими, неживотински произход. Отличават се с висока устойчивост срещу стомашната киселинност и широкоспектърно действие. Приемът им подпомага разграждането и усвояването на хранителните вещества, повишава жизнеността и стимулира усещането за лекота.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist