9 вида главоболие. На какво се дължат и какво да правите.

Главоболието е често срещано състояние, което се изразява в болка и дискомфорт в главата, скалпа или врата. Изчислено е, че 7 от 10 души имат поне един епизод на главоболие годишно.

Главоболието често може да бъде слабо, но в много случаи може да причини сериозен дискомфорт, затруднена концентрация водеща до затруднение в ежедневните задължения, както на работа, така и в личен план.

Първични видове главоболие

Първичните главоболия се появяват, когато болката в главата е единственият симптом и не се дължи на друго състояние. Такива главоболия могат да бъдат епизодични или хронични:

 • Епизодични главоболия от време на време без видима причина. Те могат да продължат от половин час до няколко часа.
 • Хроничното главоболие, което се появява през повечето дни от месеца и може да продължи с дни. В този случай е необходим план за управление на болката.

 

1. Тензионно главоболие

При тензионно главоболие може да усещате тъпа болка, която се разпростира по цялата глава. Обикновено не е пулсираща. Може да се наблюдава и чувствителност в областта на врата, челото, скалпа или раменните мускули. 

Всеки може да получи тензионно главоболие. То най-често е предизвикано от стрес.

Болкоуспокояващите без рецепта са подходящ начин да се справите с такъв симптом, когато е спорадичен и не е свързан с друго състояние. Сред тях са:

 • ибупрофен (например Nurofen);


Ако продуктите без рецепта не ви помогнат вашият личен лекар може да ви предпише лекарство с рецепта. Ако тензионното главоболие прерастне в хронично, може да се наложи да се предприеме друг подход за да се открие причината за състоянието. 

2. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие се характеризира с пронизително силна болка - пареща и остра. Обикновено се усеща зад едно от очите, или от едната страна на главата. Може да се наблюдава подуване, зачервяване, изпотяване от засегнатата от главоболието страна. Може да се наблюдава и запушване на ноздрата или сълзене на окото от страната на болката.  


Този тип главоболие обикновено се проявява на серии. Всеки епизод може да трае от 15 минути до три часа. Обикновено страдащите от такова главоболие получават от един до четири пристъпа на ден. След отшумяването на поредния епизод, скоро след това започва следващ. 

Серийните клъстерни главоболия могат да се появяват всеки ден в продължение на месеци. След това, през месеците без главоболие, страдащите нямат никакви симптоми. Клъстерните главоболия са по-характерни за пролетта и есента. Срещат се три пъти по-често при мъжете, отколкото при жените.

Лекарите не са установили какво причинява клъстерните главоболия. Може да се прилага лечение с кислород или медикаменти, включително упойка като лидокаин за облекчаване на болката. 

След като се диагностицира клъстерно главоболие, вашият лекар ще ви посъветва за подходящия за вас план за превенция. Може да включва кортикостероиди, мелатонин, или блокер на калциевите канали. 


3. Мигренозно главоболие

Мигрената представлява интензивна болка, придружена с пулсиране. Често я сравняват като удари с чук. Усеща се във вътрешността (центъра) на главата. Тази болка може да продължи с дни и би могла значително да затрудни изпълнението на ежедневните ви ангажименти. Освен, че е пулрисаща, болката обикновено се усеща от едната страна на главата. Хората с мигрена обикновено са чувствителни и на светлина и звук. Често се наблюдава и гадене или повръщане.

Някои случаи на мигрена могат да бъдат предшествани от смущения в зрението. Обикновено един от пет души имат такъв симптом преди да започне главоболието. Състоянието се нарича “аура” и може да се изрази във виждане на:

 • мигащи светлини;
 • линии, които от прави започват да се изкривяват в зигзаг;
 • звезди;
 • слепи петна.

Аурата може да причини и други неврологични смущения - например чувство за иглички/изтръпване от едната страна на лицето или на една от ръцете или затруднения с говора. Тези симптоми биха могли да наподобяват симптомите при сърдечен удар, затова ако нямате опит с тях, се обърнете към лекар незабавно.

Мигрените може да се наблюдават по семейна линия или да се свързват с друго разстройство на нервната система. Жените са три пъти по-склонни да страдат от мигрена от мъжете. Хората с посттравматичен стрес също са в по-голям риск от поява на мигрена. 

Фактори от ежедневието ни биха могли да предизвикат мигрена. Такива фактори са например: прекъсване на съня, дехидратация, гладуване, някои видове храни, отклонения в нормалните нива на хормоните, излагане на химикали и др.

Болкоуспокояващи като ацефин и беналгин биха могли да помогнат срещу болката. Ако не ви помагат, можете да се обърнете към вашия лекар за лекарство с рецепта.

Ако изпитвате главоболия за три или повече дни на месец и това затруднява изпълнението на ежедневните ви задачи, обърнете се към своя лекар за съвет за превантивни мерки. Проучванията показват, че превенцията е подценявана при тези състояния. Между 3 и 13 % от страдащите от мигрена използват превантивни средства, а около 38% се нуждаят от такива. Превенцията на мигрената значително подобрява качеството на живот и продуктивността.

Превантивните средства обикновено включват метопролол, пропанолол или амитриптилин, които се отпускат с рецепта. 


Най-честите главоболия от вторични причинители

Вторичните главоболия обикновено показват, че страдате от друг проблем, който трябва да откриете. Насочвайки лечението към първопричината болката обикновено отшумява. 

4. Главоболия от алергии или възпалени синуси

Главоболията биха могли да са резултат от алергични състояния. Болката в този случай обикновено се концентрира в областта на синусите и предната част на главата. Често такъв тип главоболия и мигрените могат да бъдат объркани. За да се третира състоянието обикновено се използват медикаменти, които помагат на лигавицата на носа да спадне. Стероидни спрейове, деконгестанти или антихистамини могат да помогнат в този случай. 

Ако възпалението е сериозно вашият лекар може да ви предпише и антибиотици. С третиране на състоянието, отшумява и симптома на главоболието. 


5. Главоболия свързани с хормонални промени

При жените се среща често главоболие, което се дължи на вариращи нива на хормона естроген. Менструацията, противозачатъчните хапчета, и бременността променят нивата на естроген, което може да причини главоболие. Главоболието свързано с месечния цикъл се нарича още менструална мигрена. Може да настъпи преди, по време или веднага след менструация, или по време на овулация. 

Болкоуспокояващи без рецепта могат да помогнат срещу симптома.

Около 60% от жените, които страдат от мигрена, имат и менструална мигрена. При тази честа повтаряемост на симптома, е добре да се опитат алтернативни техники за справяне като йога, акупунктура, дори хранителна диета може да окаже влияние и да играе ролята на превенция срещу мигрената.


6. Главоболие свързано с приема на кофеин

Прекалено голямо количество кофеин циркулиращ в кръвта може да причини главоболие, както и рязкото спиране на консумацията на кофеин - също. Обикновено хора, които изпитват мигрена са в по-голям риск да получат главоболие свързано с консумация на кофеин. 

7. Главоболие при физическо натоварване

Главоболия при физическо натоварване могат да се наблюдават например при вдигане на тежести, тичане, дори и при секс. Тези активности предизвикват увеличен приток на кръв към главата, което може да се усеща като пулсиране от двете страни на главата. Обикновено такова главоболие е краткотрайно, от няколко минути, до няколко часа. Аналгетици като аспирин и ибупрофен могат да облекчат симптома. Ако болката се повтаря често при натоварване, обърнете се към вашия лекар.

8. Главоболие при високо кръвно

Ако страдате от високо кръвно и получите главоболие, това е сигнал за вземане на спешни мерки тъй като главоболието настъпва, когато кръвното е достигнало опасно високи нива. 

Обикновено такова главоболие се усеща от двете страни на главата и се засилва при движение. Често се усещат пулсации, може да се наблюдават изменения в зрението, изтръпване, кръвотечение от носа, болки в гръдния кош, задух.

Ако мислите, че имате главоболие поради високо кръвно налягане потърсете незабавно лекарска помощ.

9. Главоболие от лекарства

“Рибаунд” или главоболие дължащо се на приема на лекарства се усеща като тъпа болка, подобна на стягане, но може и да е по-интензивно подобно на мигренозното главоболие. Ако често приемате болкоуспокояващи сте в по-голям риск да изпитате такова главоболие. 

Рискът от получаване на такова главоболие се увеличава ако приемате лекарства като ибупрофен, аспирин, парацетамол и др. повече от 15 дни в месеца. Ако приемате лекарства съдържащи кофеин също увеличавате риска. В този случай, лечението е да се въздържате от лекарства. Дори и състоянието ви да се влоши в началото, до няколко дни ще премине.

Кога да се обърнете към лекар:

Ако главоболието ви продължава повече от 48 часа е добре да се обърнете към лекар.

Ако получавате главоболия през повече от 15 дни в месеца в продължение на 3 месеца, вероятно имате хронично състояние. В този случай, дори и да се справяте със симптомите с болкоуспокояващи, е добре да говорите с вашия лекар.

Потърсете лекарска помощ ако заедно с главоболието имате и някой от следните симптоми:

 • обрив;
 • повръщане;
 • усещате се объркани или дезориентирани;
 • имате затруднение с речта;
 • усещате парализа на част от тялото си, имате загуба на зрение.
Източници 1 и 2: Healthline.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist