Как да следим нивото на кислород в кръвта?

Какво показва нивото на кислород в кръвта?

Нивото на кислород в кръвта показва, какво количество кислород пренасят червените кръвни клетки. Тялото постоянно регулира нивото на кислород. Поддържането на точен баланс на сатурацията (нивото на кислород в кръвта) е от ключово значение за здравето.  

Повечето възрастни и деца не се нуждаят от постоянно следене на нивото на кислород в кръвта. Лекарите обикновено също не измерват сатурацията, освен ако нямате симптоми за някакъв проблем като например задух или болки в гърдите.

В кои случаи е добре да следите сатурацията?

Добре е да следите сатурацията при хронични състояния, при белодробни инфекции, астма, белодробен емфизем, бронхит, пневмония, пневмоторакс, белодробна фиброза и вирусни инфекции като COVID-19. 

Много пациенти с COVID-19 имат ниски нива на кислород в кръвта, дори и когато се чувстват добре тъй като е намален капацитета на белите дробове. Ниските нива на кислород са сигнал да се потърси медицинска помощ.

Какви са нормалните стойности на кислород в кръвта (нормалната сатурация)?

Сатурацията се измерва чрез SpO₂, който показва % на кръвта, която е сатурирана. За нормално ниво се приема сатурация между 95% и 99%. При пациенти с хронично белодробно заболяване или сънна апнея могат да се наблюдават и по-ниски нива, които са нормални за тези пациенти. Няма универсално ниво валидно за всички. Можете да се консултирате с вашия лекар какво е нормалното ниво на сатурация за вас. 

 

Ако сте болни от COVID-19 и следите сатурацията си у дома е добре да следите показанието да не пада под 90-92%. Ако отчитате стойности по-ниски от този праг, своевременно се свържете с лекар.

 

На пазара има различни варианти за измерване на сатурацията, от гривни до медицински пулсоксиметри. В последно време се коментират дори и мобилни телефони с тази опция. Препоръките на научната общност са да не се използват немедицински средства за диагностика, тъй като тяхната точност не е достатъчно надеждна (източник CEBM, University Oxford). 

 

Пo-добрият вариант е да се използва апаратура разработена специално за медицински нужди. Уредът, който измерва сатурацията се нарича пулсоксиметър или оксиметър. Можете да го срещнете и като пулсов оксиметър. Обикновено уредът измерва и пулсът и сатурацията и от там идва наименованието му. 

 

В нашите аптеки можете да намерите уреди на марките Microlife и CA-MI, представляващи компактни пулсоксиметри за пръст. Измерването е бързо, лесно и безболезнено, уредите измерват пулс и насищане на кислорода в кръвта.  

 

Източници на информация: Healthline, CDC.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist