Задържане на вода: естествени решения за справяне с проблема.

Около 60% от човешкото тяло се състои от вода. Тя е приблизително 79% от състава на мускулите, 73% - от сърцето и мозъка, и дори 31% от костите. Кръвта също съдържа предимно вода.

Състоянието при което в телесните тъкани и кухини, както и в кръвоносната система има повече вода (или течност) от нормалното, е познато като задържане на течности, задържане на вода или едема.

 

Какви са симптомите при задържане на вода

Сигналите за задържане на вода в организма често не са различими на пръв поглед. Сред най-характерните белези са подуване в глезените, коленете, понякога пръстите, подуване на гърдите, корема, подпухналост около очите.

При някои хора се появяват само някои от тези симптоми, докато други могат да бъдат засегнати от всички изброени. Но независимо дали те са един или повече, задържането на течности причинява дискомфорт, а при по-сериозните случаи е задължително да му се обърне внимание.

За третиране на едемата се изписват редица лекарства в зависимост от сериозността на симптомите – най-често диуретици, стимулиращи бъбреците да отделят повече вода. В голяма част от случаите обаче, едемата се явява като самостоятелно медицинско състояние, без да е свързана с каквито и да било други заболявания. Познато е с термина идиопатично задържане на течности. В тези случаи лекарите се въздържат от предписването на медикаменти, като вместо това съветват пациентите да променят някои неща в начина си на живот.

 

Причини

Повечето експерти са на мнение че основната причина за едема е изпускането на течност от малките кръвоносни съдове (капилярите) в мастните и кожните тъкани. Капилярите доставят на тялото т. нар. интерстициална течност (тънкия слой течност, заобикалящ  всяка една клетка и снабдяващ я с кислород, витамини и хранителни вещества). Именно тези фини кръвоносни съдове, които са стотици пъти по-тънки от човешки косъм, отговарят и за изтеглянето на ненужните вещества от клетките, отново посредством интерстициалната течност.

В някои случаи обаче, капилярите започват да „изпускат“, най-често поради намалено производство на колаген в организма. Тази промяна в пропускливостта на капилярните стени означава, че част от течността, преминаваща през кръвоносните съдове може да се отдели в пространствата между клетките и да проникне в околната тъкан, където да застои вместо да бъде отведена от кръвоносната система. Именно това причинява характерното подуване, което се свързва със задържането на течности.

Експертите не са единодушни по въпроса защо при някои хора капилярите са по-пропускливи, но са наясно, че в такива случаи трябва да се избягват външните влияния, каращи кръвоносните съдове да се разширяват или стесняват прекомерно. Сред основните фактори тук са стресът, както и излагането на тялото на прекомерна топлина или студ. Диуретиците пък, които се използват за нормализиране на състоянието на организма при тези случаи, често могат да навредят повече отколкото да помогнат, тъй като нарушават водния баланс в организма.

Задържането на течности може да бъде свързано и с критично ниски нива на някои витамини от групата В (В1, В5, В6) в тялото.

Задържането на течности може да се дължи и на заболявания (смущения в дейността на сърцето и бъбреците, диабет, хронични белодробни заболявания, нарушена функция на черния дроб или щитовидната жлеза) или на приема на лекарства (предимно кортикостероиди, такива за понижаване на кръвното налягане или орални контрацептиви).

 

Кои са рисковите групи

Ако става дума за идиопатична едема, несвързана с други заболявания, най-подложени на риск са:

 • лица със заседнал начин на живот и такива с наднормено тегло
 • бременни жени, най-често в последните месеци
 • консумиращите прекомерни количества сол (допустимото дневно количество е между 6 и 9 грама)
 • хора с хормонални проблеми, обикновено жени

 

Кои промени в начина на живот могат да помогнат

Най-важните правила, които трябва да се спазват, за да се тушира проблема, са следните:

 • ограничаване приема на сол
 • свеждане до минимум консумацията на пушени храни и колбаси
 • редовен прием на калий, който се съдържа в храни като банани, авокадо, домати, кайсии и др.
 • консумация на храни, богати на антиоксиданти – череши, грозде, сини сливи, боровинки, къпини, малини, патладжани, червено зеле
 • витамин С – съдържа се в големи количества в кивито, цитрусите, чушките и броколито
 • избягване на кофеина, алкохола и тютюнопушенето
 • поемане на достатъчно количество вода – поне 1.5 л. дневно
 • контролиране на стреса
 • редовно движение и физическа активност
 • поддържане на здравословно тегло
 • избягване на излагане на тялото на прекомерна топлина
 • носене на широки и удобни дрехи

 

А ето и списък с едни от най-ефикасните натурални диуретични средства, полезни срещу задържането на течности в организма!

Екстракт от глухарче. Познат още с латинското си име Taraxacum officinale, както и с разговорното „лъвски зъб“, екстрактът от глухарче е добре позната билкова добавка, известна с диуретичния си ефект, който се дължи на високото съдържание на калий в растението. Именно той подпомага работата на бъбреците, давайки им възможност да преработват и изхвърлят повече течности от организма чрез урината, като най-добрия ефект се постига до 5 часа след прием на добавката.

Препоръчваме ви сухите, ситно нарязани корени от глухарче на фирма Алин - Radix Taraxaci 40g Alin. Чаят се приема по следния начин: залейте 2 ч. л.  корени с 250 ml вода вечерта и оставете сместа да кисне около 8 часа. Сутринта прецедете течността и изпийте на малки глътки.

Полски хвощ. Познат с латинското си наименование Equisetum arvense, полският хвощ е друг мощен натурален диуретик. Въпреки полезните му свойства, не се препоръчва за дългосрочна употреба, и трябва да се избягва от хора с бъбречни заболявания и диабет.

Магданоз. Използва се отдавна като диуретик в народната медицина. Най-често се сварява на чай и се приема по няколко пъти дневно за отвеждане на излишните течности от организма. Изследванията показват умерен диуретичен ефект, изразяващ се в увеличаване на количеството отделена урина след прием.

Екстрактите от магданоз също се използват за облекчаване на проблема. В хранителните добавки те най-често са комбинирани с други растителни екстракти, витамини и минерали с цел по-ефективно действие. Такъв е и продуктът на Vitagold -  Drenа Complex, който комбинира извлека от магданоз с екстракти от коприва, червена боровинка и бреза, цинк, биотин и други естествени съставки, чието съчетание води до трайно намаляване задържането на течности и подпухването.

Хибискус. Това растение е известно на първо място с ярките си и красиви цветове. По-малко известно е че част от него се използва и за приготвянето на чай, за който се смята че помага за понижаване на артериалното налягане при хипертоници. Известен е също и като добър диуретик и сравнително ефикасно средство за извеждане на излишните течности от организма. 

Ким. Това растение, известно и с латинското си наименование Persian cumin, е известно най-вече в готварството като подправка със специфичен аромат и вкус, използвана най-вече при приготвянето на хлябове, други тестени изделия и дори десерти. Употребата му като диуретична билка е типична най-вече за индийската и мароканската народна медицина, а оттам постепенно става известен с това си свойство и в други части на света. Твърди се още, че кимът помага при редица разстройства на храносмилателния тракт, гадене и главоболие.

Зелен чай. Източник на кофеин и доказан естествен диуретик. Както обаче се случва и при приема на кафе, възможно е ако той е прекалено чест, организмът да развие така наречената толерантност към кофеина, и това привикване да ограничи в голяма степен диуретичния ефект. Той обаче почти сигурно ще се прояви в рамките на няколко часа при хора които приемат кофеин по-рядко.

Препоръчваме ви специалния зелен чай Ахмад Зелен чай Селекция на фирма Ahmad Tea. Той е предпочитан в Англия, Русия и бившите съветски републики – държави с дългогодишни традиции в консумацията на чай и разпространен в над 70 държави на 6 континента. Ahmad Green tea Selection се предлага под формата на пакетчета, съдържащи едни от най-добрите селекции от смеси със зелен чай. Всяко пакетче е в индивидуално алуминиево фолио, което гарантира запазването на вкусовите качества и аромати. Начин на приготвяне: едно пакетче чай се запарва с 250 ml вряла вода за около 5-10 минути. 

Черен кимион (Nigella Sativa). Това растение е отдавна известно с благотворното си влияние върху човешкия организъм. Една от ползите му е и диуретичният му ефект. Той обаче се постига при по-високи дози, тъй че приемането му само като подправка няма как да бъде достатъчно за постигане на резултат.

Висококачественият екстракт от черен кимион на известната марка Swanson е идеален за целта. 1 капсула от Black Cumin Seed Oil на Swanson съдържа 500 mg масло от черен кимион – количество, напълно достатъчно за постигане на желания ефект. 

Включването на изброените по-горе продукти в менюто  може да повлияе позитивно при леки до умерени проблеми със задържането на течност в организма. Комбинацията им със здравословно хранене, редовно движение и прием на достатъчно вода значително ще намали задържането на вода в организма и ще ви помогне да се чувствате далеч по-добре!

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist