Косопад при жените – ефективни решения за справяне с проблема

Нормално е човек да губи ежедневно между 50 и 100 косъма - това е част от естествения процес, при който някои косми падат, за да се появят други на тяхно място. Когато това равновесие се наруши, може да се говори за косопад. Новите косми са много по-малко от окапалите, което става видимо буквално за дни. Рязката, внезапна и видима с просто око загуба на коса е състояние, познато с медицинския термин алопеция.

Каква е цикличността на растежа на косата

Косата преминава през три цикъла:

 • анагенна фаза (фаза на растеж) – обикновено трае между две и осем години и засяга между 85 и 90 % от космите по главата;
 • катагенна  (преходна) фаза – период през който космените фоликули значително намаляват – трае около две-три седмици;
 • телогенна фаза (фаза на покой) – продължава два до четири месеца. Към края й се наблюдава засилен косопад.

През тези фази преминават всички косми по тялото, не само тези на главата. Разликата е, че останалите, по-къси косми имат кратка анагенна фаза – около месец, за разлика от окосмяването по скалпа, където този период трае средно 6 години, че дори и повече.

 

Какви основни типове косопад се срещат сред жените

Има три основни типа женско оплешивяване. Познати са под медицинските си названия: anagen effluvium, telogen effluvium  и FPHL (female pattern hair loss).

 • Anagen effluvium – причинява се от различни медикаменти, които разстройват нормалната функция на фоликулите (например химиотерапия)
 • Telogen effluvium – възниква при увеличен брой фоликули намиращи се в телогенна фаза.
 • Андрогенетична алопеция – най-често срещания вид, при който характерно е изтъняването на косата на върха на скалпа, както и от двете му страни.

 

Колко често се среща загубата на коса при жените

Много хора се заблуждават че оплешивяването засяга само мъжете. Истината обаче е, че макар и по-рядко, състоянието се среща и при жени. Нещо повече – близо 50 % от тях са се сблъсквали с проблема в даден период от живота си.

 

При кои жени е по-вероятно да се наблюдава загуба на коса

 • Жени над 40-годишна възраст
 • Жени в следродилен период
 • Жени претърпели химиотерапия или приемащи други медикаменти
 • Жени които често изправят или издърпват косата си при процедури във фризьорския салон, както и прекаляващите с употребата на агресивни  химикали върху косата си.
 • Жени в менопауза

 

Митове за женското оплешивяване

Широко разпространени са някои заблуди по темата. В тази връзка, нито едно от твърденията по-долу не е вярно:

 • оплешивяването може да се причини от прекалено честа употреба на шампоан или боя за коса;
 • пърхотът причинява трайно оплешивяване;
 • стресът може да е причина за трайно оплешивяване;
 • ако главата се избръсне, космите върху нея ще се сгъстят;
 • сто разресвания на косата с четка дневно ще я направят по-здрава;
 • носенето на шапки и перуки може да доведе до загуба на коса;
 • оплешивяването засяга предимно по-интелигентните жени.

 

Кои са най-честите причини за косопад при жените

Сред основните общи причини, които могат да бъдат свързани с оплешивяване, са липсата на витамини и постоянното подлагане на твърде строги диети. Има и специфични причини за всеки един от трите типа женско оплешивяване.

 • За anagen effluvium това са химиотерапиите, някои медикаменти, както и влиянието на токсични вещества. Ако се стигне до сериозно увреждане на фоликулите, загубата на коса може да е безвъзвратна.
 •  При втория тип – telogen effluvium  - честа причина може да бъде екстремен физически или психологически стрес (заболяване, анемия, тежки хирургични интервенции, загуба на близък човек, психични заболявания), заболявания на щитовидната жлеза, високи дози витамин А, хормонални промени при бременност и менопауза.
 • За третия, най-често срещан тип женско оплешивяване, основни фактори са генетичната обремененост, напредването на възрастта и настъпването на менопаузата. Наред с това, причина могат да бъдат и някои заболявания. Най-често срещано е т.нар. алопеция ареата – автоимунно заболяване, което причинява характерно оплешивяване на петна по главата, но и по други части на тялото. Обикновено това състояние е временно.

 

Проявите на загуба на коса са ясни и лесно забележими:

 • Повече косми от скалпа върху четката, на пода, във ваната, в мивката или на възглавницата
 • Поява на ивици или петна върху скалпа с изтъняла или оредяла коса
 • Прозиране на кожата на скалпа през косата

 

Специализирана диагностика на загубата на коса при жените

Тестовете за диагностициране на загуба на коса са разнообразни, някои от тях прости и бързи, други – по-сложни:

 • леко издърпване с ръка на сноп коса, за да се види какво количество косми се откъсват;
 • кръвни тестове - проверяват количеството на Витамините B и D, цинк, желязо, както и на някои хормони;
 • изследване на скалпа под микроскоп и трихоскопия;
 • биопсия на скалпа – отстраняват се и се изследват миниатюрни парченца от кожата.

Какви въпроси може да зададе дерматологът, за да диагностицира по-задълбочено причините за загубата на коса?

Специалистите ще се интересуват най-вече от това какви продукти за коса ползвате, как си оформяте прическата, как се храните, имате ли наследствена обремененост, приемате ли медикаменти, преживяла ли сте наскоро силен стрес, забелязали ли сте този проблем и по други части на тялото си.

В случай, че причината са хормонални промени и бременност, често не се налага лечение. След определено време косопадът спира. Ако се установи, че причина е начинът на третиране на косата при посещения при фризьор, факторите, на които се дължи това трябва да се избягват. В случай на хранителен дефицит, се налага приемът на специализирани добавки, осигуряващи хранителните вещества, които липсват на тялото.

 

Витамини, минерали и антиоксиданти са известни с добрия си ефект срещу загуба на коса

 • Желязо

Този жизненоважен елемент стимулира производството на червени кръвни телца, а един от признаците за недостатъчното му количество в организма е именно оредяването и окапването на косата.

Причината за тази връзка все още не е изяснена, но е сигурно че трябва да си добавяте достатъчно желязо чрез храната – месо, риба, тофу, броколи и всякаква зеленолистни зеленчуци.

Ако решите да го приемате като добавка, добре е да консултирате дозата със специалист – прекаляването може да доведе до запек, гадене и повръщане.

 • Биотин (Витамин В7)

Редица специалисти го предписват при загуба на коса, и резултатите са задоволителни. Съдържа се в достатъчни количества в яйцата, пшеничните кълнове, гъбите. Под формата на добавка може да се прилага и директно върху скалпа, в което няма никакъв проблем, тъй като е полезен и за кожата.

 • Цинк

Това е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Наред с ползите си за имунната система, цинкът заздравява и фоликулите под скалпа, които подхранват косата. Тялото не може да натрупва цинк, така че той трябва да се подава регулярно. Редица специалисти са на мнение, че приемането му като добавка помага срещу косопада.

 • Селен

Съдържа се в повечето добавки, предназначени за стимулиране растежа на косата. Помага на тялото да изхвърля токсините, и запазва фоликулите здрави. Важно е да се внимава с дозата, тъй като приемът на по-големи количества селен може да доведе до обратния ефект – окапване на косата.

 • Мелатонин

Най-широк известен е като хормон на съня. Малко хора знаят обаче, че приложен под формата на специален балсам върху скалпа, мелатонинът подпомага растежа на косата и забавя окапването й. Ефектът обикновено се забелязва в рамките на около 30 дни. Освен това помага и в борбата срещу пърхота. Както при повечето добавки, добре е да се консултирате със специалист относно приложението и дозата.

 • Зелен чай

Екстрактът от зелен чай има редица ползи за организма, сред които е и подпомагането растежа на косата. Този мощен антиоксидант проявява и други благоприятни ефекти: повишава енергийните нива, укрепва сърдечно-съдовото здраве, насърчава елиминирането на токсините от тялото и разкрасява кожата.

 • Аминокиселини

Известно е, че протеините са изградени от аминокиселини. Те са с основна заслуга тялото да функционира пълноценно. Някои аминокиселини, като цистеин и L-лизин имат особена роля, свързана със здравината и растежа на косата. Рядко се налага да си ги набавяте чрез добавки – достатъчен е добър и балансиран хранителен режим. Основен източник са рибата, яйцата, месото, ядките, изварата.

 

Специалните предложения на salvia.bg, с чиято помощ можете да намалите загубата на коса

Този нутрикозметичен продукт осигурява естествени съставки за подхранване и сгъстяване на косата. Подходящ е както за профилактична грижа, така и в случаите на умерена загуба на коса. Всяка капсула съдържа масло от пшеничен зародиш, екстракт от семена на просо, биотин, цинк, пантотенова киселина, витамин В6 и мед. Тази комбинация от внимателно подбрани растителни екстракти, витамини и минерали намалява косопада, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Приема се по 1 капсула дневно, а опаковката стига за прием от 1 месец.

 

Капсулите на дерматологични лаборатории Ducray доставят на космената луковица основни хранителни вещества: L-метионин, L-цистеин, желязо, ниацин (витамин РР), токоферол (витамин Е), пиридоксин (витамин В6), биотин, масло от вечерна иглика и други съставки, подходящи при засилен косопад, като част от грижата за косата и скалпа.

За оптимален ефект се препоръчва да приложите терапията с Ducray Anakaps Reactiv за период не по-кратък от 3 месеца в комбинация със специалния шампоан Ducray Anaphase shampoo 100 ml, който съдържа токоферол никотинат, витаминен комплекс и екстракт от Рускус. Този нежен шампоан подсилва косъма, стимулира растежа му и може значително да намали загубата на коса когато се използва в съчетание със специализирана хранителна добавка като Ducray Anakaps Reactiv.

Приемът на Ducray Anakaps Reactiv се препоръчва и при скалп, отслабен вследствие на лечение на рак.

Този първокласен шампоан против косопад е специално създаден за жени. Нежната му формула е обогатена с екстракт от гинко билоба, витамин В6 и други естествени съставки, които проникват в скалпа, укрепват корените на косата, защитават космената луковица от оксидативния стрес и възстановяват плътността и еластичността на косъма.

 

Дълбоко възстановяващата Revalid restorative на швейцарската марка REVALID, специализирана в производството на продукти за коса е чудесно допълнение към грижата при косопад.

Съставът на Revalid restorative е обогатен с пантенол, алантоин, пшеничен протеин, екстракт от овес и други естествени съставки, които възвръщат жизнения вид на увредената, суха коса, намаляват изтъняването и цъфтежа, подсилват цвета, имат силно заздравяващо косъма действие.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!