Афти и рани в устната кухина – болезнен проблем, но лесно преодолим!

Почти всеки човек е изпитвал неприятното усещане и болка при появата на раничка в устната кухина. Обикновено раничката изчезва от само себе си в рамките на седмица. След известен период от време е възможно също така спонтанно  да се появи отново. Тази последваща поява говори за наличието на така наречената афта. Но не оставяйте с впечатлението, че всяка една рана в устната кухина е афта. Повтарящите се афти или афтозен стоматит е диагноза, която може да бъде поставена от вашия зъболекар. 

Афтите се срещат при хора от всички възрасти, но появата им е особено честа и характерна  при децата и при хора, потребители на зъбни протези. Те са ранички с характерна големина и форма, които нарушават целостта на лигавицата на устната кухина. Силно болезнени са при допир с език или при попадане на храна и течности върху тях. Соленото и киселото особено силно дразнят афтите. За децата усещането е толкова неприятно, че могат изобщо да откажат да се хранят докато афтата заздравее. Това от своя страна сериозно притеснява родителите.

 

Основна причина за появата на афти е спад в имунната система. Тогава организмът сам произвежда антитела срещу собствения си епител на устната кухина.

Замърсяванията на устната кухина често водят до инфекции, които могат да прераснат в появата на ранички. Гризането, хапането или дъвченето на твърди, груби и остри предмети води до нараняване на меките тъкани в устата. Така образувалите се малки .

Появата на афти може да се свърже и с алергия към някои храни, както и при непълноценно хранене – при недостиг на витамини от група Б, витамин С, цинк, желязо, калций и фолиева киселина. Преодоляването на болката и ликвидирането на афтите е възможно с използване на продукти под формата на гелове, които се нанасят на наранените места. Различните видове гел могат да успокояват болката, да имат противовъзпалително действие, да ускоряват заздравителния процес и да увеличат устойчивостта на лигавицата.

Важно е гелът да не предизвиква странични реакции като чувство на парене, тръпнене или пък промяна на вкуса. За лечението на афтите и раните в устната кухина  е важно да изберем продукт,  съдържащ естествени съставки. В тази връзка ние препоръчваме 

Протефикс Протект Гел – немски продукт за приложение при възпалена устна лигавица, който съдържа глицерол-оксид-триестер, добиван по иновативен пантентован метод от растителни масла.   Протефикс Протект Гел е лесен за употреба - просто е необходимо да се нанесе върху раната или афтата (например с помощта на клечка за уши), а ефектът се усеща веднага. Гелът образува защитен филм, като афтата /раничката/ остава изолирана от слюнката. Болката изчезва, в следствие на което приемането на храни и напитки не предизвиква остра и неприятна реакция. Пациентът започва да се храни пълноценно, а това е важно за бързото възстановяване и зарастването на раните. Протефикс Протект Гел може да се използва при всички видове наранявания в устната кухина - в следствие на прехапване или пък предизвикани от ортодонтски апаратчета, брекети и зъбни протези. 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!