За кожата и слънцето: Защо качествената слънцезащита е важна

Едва ли има човек, който да не обича лятото – сезонът, в който всички сме настроени за вълнуващи преживявания, слънчеви емоции и релакс край морето!

Лятото е всичко, от което се нуждаем след дългите зимни месеци, през които с нетърпение сме очаквали досега на първите топли лъчи с кожата си. Този досег обаче, крие опасности – подготвени ли сме за тях и знаем ли как да се предпазим? Ползваме ли подходяща слънцезащита, достатъчно ефективна срещу UVA и UVB-лъчите?

Слънцето – приятел и враг

Ползите от излагането на слънце са безспорни – именно от него черпим витамин D, чиито благотворни ефекти не засягат единствено костите и зъбите, но също имунитета, нервната система и функциите на мозъка.

Дефицитът на витамин D се свързва с податливост към простуда и грип, нервни разстройства, депресия, спад в когнитивните способности и хронична умора. Ето защо ежедневната „доза“ слънчеви лъчи е абсолютно необходимо условие, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре.

Но как се отразява на кожата системното излагане на слънце през лятото без необходимата защита? Нека разберем!

 • Дехидратация – кожата става все по-суха, започва да се лющи и постепенно губи свежестта си. Появяват се преждевременни фини линии и бръчици.
 • Соларна еритема – това е т. нар. слънчево изгаряне, което се появява скоро след излагането на ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър.
 • Актинична кератоза – състояние, изявяващо се под формата на малки, люспести петна с розов, жълтеникав или кафяв оттенък. За разлика от соларната еритема, актиничната кератоза невинаги отшумява толкова бързо. Актиничната кератоза се развива в кожните участъци, които са били многократно и дългосрочно излагани на UV лъчение, и е предупредителен знак за повишен риск от рак на кожата. Около 10% до 15% от актиничните кератози преминават в плоскоклетъчен рак на кожата.
 • Промени в структурата на колагена – протеинът, който поддържа кожата стегната и гладка. Тези промени нарушават състоянието на дермата и предизвикват фотостареене, кървене от крехките кръвоносни съдове, намиращи се под повърхността на кожата и др.
 • Фотодерматози – към тях спадат слънчевите алергии, най-разпространена сред които е полиморфната светлинна ерупция, проявяваща се със ситни червени пъпки по рамената, гърдите, ръцете и краката.
 • Хиперпигментация – това са тъмните петна, чиято поява се провокира от свръхпроизводство на меланин (група пигментни вещества) при прекомерното излагане на слънце.

Правилна употреба на слънцезащитните продукти – няколко полезни съвета

 • Нанасяйте слънцезащитата си най-малко 20 до 30 минути преди да излезете на открито. Правете го всеки път, когато престоят ви под слънчевите лъчи ще продължи повече от половин час.
 • Нанасяйте слънцезащитния продукт на всеки 3 часа, докато сте на открито. Ако се изпотявате прекомерно, повтаряйте процедурата често – на всеки два часа или дори през час.
 • Нанасяйте слънцезащитата върху всички открити зони по тялото си, включително ушите, устните, лицето и др.
 • Не пестете от слънцезащитния продукт, нанасяйте плътни слоеве.
 • За жените: задължително нанасяйте слънцезащита и под грима си.

Вие питате, ние отговаряме

Кой трябва да използва слънцезащита? Всеки, който прекарва повече от 30 минути на открито, включително децата. Слънцезащитните продукти са безопасни за тях и могат да предотвратят развитието на рак на кожата на по-късен етап в живота.

Какво означава обозначението SPF? SPF означава фактор за защита от слънцето. SPF номерът показва доколко съответният продукт ще ви предпази от UV лъчението. Колкото по-висок е SPF номерът, толкова по-надеждна е защитата.

„Кожата ми не изгаря и не реагира остро на слънцето – това означава ли, че не е необходимо да използвам слънцезащитни продукти?“ Дори и да не изгаряте често, е задължително да нанасяте слънцезащитен продукт. Кожата ви може да бъде увредена от честото излагане на слънце, независимо дали има видими изгаряния или не. Имайте предвид, че слънчевото изгаряне е незабавна реакция, но вредите от слънцето се проявяват през целия живот!

„Нужно ли е да ползвам слънцезащита дори при облачно време?“

До 80% от слънчевите лъчи преминават през облаците, така че ако се откажете от защитата си, когато времето е лошо, помислете отново.

Слънцезащитните продукти са необходими не само през лятото, а през цялата година, включително през зимните месеци. Снегът отразява до 80% от ултравиолетовите лъчи, увеличавайки риска от кожни увреждания. Освен това, колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-интензивно е въздействието на UV лъчите, така че слънцезащитният продукт е от решаващо значение дори по време на семейните ски ваканции.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!