Какво да включва вашата природна аптечка за пътуване – хранителни добавки и хомеопатия

За много хора празниците и ваканциите са време за пътуване и срещи с приятели и роднини, което несъмнено е приятно и зареждащо. Въпреки хубавите емоции обаче, разстройването на ежедневния ритъм може да бъде и стресиращо – смяната на обичайната обстановка и промените в храненето и съня, действат изтощаващо на организма и отслабват естествените му защити срещу редица неблагоприятни фактори. 


Пътуването може да изтощи имунната система по няколко причини – близък контакт с патогени, някои от които биват пренасяни чрез водата и храната, недостиг на сън, предизвикващ спад в имунитета, и др. 

Летенето със самолет например, води до дехидратация и умора, които намаляват способността на имунната система да се справя ефективно с вирусите и бактериите. Ето защо по време на полета е важно да се поддържа отлична хигиена на ръцете, а след дълги полети се препоръчва прием на мелатонин – естественият хормон на съня, отговорен за поддържане биологичния часовник на организма. При чести пътувания на далечни разстояния, мелатонинът е задължителен компонент от аптечката за пътуване, който може да предотврати смущенията на съня. 

Аптечката за пътуване трябва да съдържа и витамин D, който играе ключова роля за имунното здраве. Хубаво е приемът му да стартира около 2 седмици преди тръгване, за да се намали рискът от различни инфекции. 


Дехидратацията може да се избегне чрез прием на много вода преди, по време на и след пътуване. Подсладените и газирани напитки не са добра идея, препоръчително е да се избягват алкохолът и кофеинът. 
Добре е човек да отдели време и да планира храненето си по време на път, предвиждайки нещо здравословно за междинно похапване, като например предварително нарязани плодове и зеленчуци. Така ще бъдат избегнати опакованите храни, които са с високо съдържание на сол, наситени мазнини и консерванти.
Обикновено по време на ваканция всеки е склонен да похапва повече храни, които в ежедневието избягва. Консумацията на поне 3 до 5 порции плодове и зеленчуци дневно, ще осигури достатъчно антиоксиданти и витамини, необходими за добрия имунитет. Захарта понижава имунния отговор, затова е добре големите дози захар да бъдат избягвани. Ключът винаги е в умерените количества.

В тази статия ви предлагаме списък с едни от най-ценните натуропатични средства, които трябва да присъстват във вашата аптечка за пътуване.

Хранителни добавки: 

• Мултивитамини – имат общоукрепващо и ободряващо действие, спомагат за лесното приспособяване на организма към промените в ежедневния ритъм.

• Витамин С – мощен антиоксидант и имуностимулатор. Няколко дни преди пътуване се приемат от 500 до 1000 mg дневно.
• Витамин D – оказва имуноукрепващ ефект, намалява риска от инфекции и поддържа жизнения тонус. Обичайната доза от 400 IU се удвоява няколко дни преди пътуване. 
• Цинк – действа отлично при първите признаци на настинка и грип, намалява риска от усложнения в състоянието.
• Пробиотици – подпомагат храносмилането и оказват профилактичен ефект срещу развитие на чревни инфекции. Препоръчително е да съдържат поне 8 различни щама полезни бактерии.
• Храносмилателни ензими – подобряват обработката на храната, намаляват газовете и подуването.
• Фибри – регулират изхождането и намаляват риска от запек или диария, които често настъпват при смяна на обичайния хранителен режим. 

Хомеопатия :

• Arnica montana: травми, охлузвания, възпаление, болки
• Arsenicum album: отравяне с храна, което включва диария, повръщане, втрисане 
• 17909 : внезапна треска, разширени зеници, зачервяване, затопляне без потене
• Ferrum phosphoricum: треска с втрисане, зачервени бузи
• Nux vomica: храносмилателни проблеми свързвани с прекаляване с храна и алкохол, главоболие, запек.
• Aconitum napellus: физически и емоционални болежки – от внезапна уплаха до измръзване.
• Cantharis: слънчево изгаряне, инфекции на пикочните пътища и кръв в урината.
• Cocculus indicus: морска болест, безсъние, смяна на часовите пояси.
• Ledum palustre: ухапване от насекоми, порязване, обриви, ревматични и подагрозни проблеми.
• Apis mellifica: ужилване от насекоми, алергични реакции, свързани с отичане, зачервяване или затопляне. 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!