Какво да включва вашата природна аптечка за пътуване – хранителни добавки и хомеопатия

За много хора празниците и ваканциите са време за пътуване и срещи с приятели и роднини, което несъмнено е приятно и зареждащо. Въпреки хубавите емоции обаче, разстройването на ежедневния ритъм може да бъде и стресиращо – смяната на обичайната обстановка и промените в храненето и съня, действат изтощаващо на организма и отслабват естествените му защити срещу редица неблагоприятни фактори. 


Пътуването може да изтощи имунната система по няколко причини – близък контакт с патогени, някои от които биват пренасяни чрез водата и храната, недостиг на сън, предизвикващ спад в имунитета, и др. 

Летенето със самолет например, води до дехидратация и умора, които намаляват способността на имунната система да се справя ефективно с вирусите и бактериите. Ето защо по време на полета е важно да се поддържа отлична хигиена на ръцете, а след дълги полети се препоръчва прием на мелатонин – естественият хормон на съня, отговорен за поддържане биологичния часовник на организма. При чести пътувания на далечни разстояния, мелатонинът е задължителен компонент от аптечката за пътуване, който може да предотврати смущенията на съня

Аптечката за пътуване трябва да съдържа и витамин D, който играе ключова роля за имунното здраве. Хубаво е приемът му да стартира около 2 седмици преди тръгване, за да се намали рискът от различни инфекции. 

Витамин D3 2000IU Power of Nature Platinum Range


Дехидратацията може да се избегне чрез прием на много вода преди, по време на и след пътуване. Подсладените и газирани напитки не са добра идея, препоръчително е да се избягват алкохолът и кофеинът. 
Добре е човек да отдели време и да планира храненето си по време на път, предвиждайки нещо здравословно за междинно похапване, като например предварително нарязани плодове и зеленчуци. Така ще бъдат избегнати опакованите храни, които са с високо съдържание на сол, наситени мазнини и консерванти.
Обикновено по време на ваканция всеки е склонен да похапва повече храни, които в ежедневието избягва. Консумацията на поне 3 до 5 порции плодове и зеленчуци дневно, ще осигури достатъчно антиоксиданти и витамини, необходими за добрия имунитет. Захарта понижава имунния отговор, затова е добре големите дози захар да бъдат избягвани. Ключът винаги е в умерените количества.

В тази статия ви предлагаме списък с едни от най-ценните натуропатични средства, които трябва да присъстват във вашата аптечка за пътуване.

Хранителни добавки: 

• Мултивитамини – имат общоукрепващо и ободряващо действие, спомагат за лесното приспособяване на организма към промените в ежедневния ритъм.

• Витамин С – мощен антиоксидант и имуностимулатор. Няколко дни преди пътуване се приемат витамин С 500 mg до 1000 mg дневно.
• Витамин D – оказва имуноукрепващ ефект, намалява риска от инфекции и поддържа жизнения тонус. Обичайната доза от 400 IU се удвоява няколко дни преди пътуване. 
• Цинк – действа отлично при първите признаци на настинка и грип, намалява риска от усложнения в състоянието.
Пробиотици – подпомагат храносмилането и оказват профилактичен ефект срещу развитие на чревни инфекции. Препоръчително е да съдържат поне 8 различни щама полезни бактерии.
• Храносмилателни ензими – подобряват обработката на храната, намаляват газовете и подуването.
• Фибри – регулират изхождането и намаляват риска от запек или диария, които често настъпват при смяна на обичайния хранителен режим. 

Хомеопатия :

Arnica montana: травми, охлузвания, възпаление, болки
Arsenicum album: отравяне с храна, което включва диария, повръщане, втрисане 
Беладона: внезапна треска, разширени зеници, зачервяване, затопляне без потене
Ferrum phosphoricum: треска с втрисане, зачервени бузи
Nux vomica: храносмилателни проблеми свързвани с прекаляване с храна и алкохол, главоболие, запек.
Aconitum napellus: физически и емоционални болежки – от внезапна уплаха до измръзване.
Cantharis: слънчево изгаряне, инфекции на пикочните пътища и кръв в урината.
Cocculus indicus: морска болест, безсъние, смяна на часовите пояси.
Ledum palustre: ухапване от насекоми, порязване, обриви, ревматични и подагрозни проблеми.
Apis mellifica: ужилване от насекоми, алергични реакции, свързани с отичане, зачервяване или затопляне. 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!