Диета с цялостни храни срещу напълняване и болести

 

Съществува недвусмислена връзка между наднорменото тегло и гостоприемника на хроничните болести, които всеки човек би желал да избегне. Напълняването често е първият признак, че в организма се развива хронична болест, като например сърдечно-съдови и онкологични заболявания, инсулт, диабет, артрит и много други. Ето защо поддържането на нормално тегло е ключов фактор за активността, жизнеността и доброто здраве.

 

Рисковете от червеното месо

Прекомерната консумация на червено и преработено месо е компрометира здравословното състояние. Над 1000 изследвания, посветени на причините за рака на дебелото черво например, потвърждават, че прекомерната консумация на червено месо е рисков фактор за развитието му, докато растителните фибри ограничават този риск.

Тази информация е особено важна за хората с фамилна история - силно препоръчително е те да приемат основно цялостни храни - пълнозърнести и бобови, плодове и зеленчуци, ядки и семена, непреработени животински продукти. Причината е, че те са в максимално близък до естествения им вид - есенциалните им компоненти не са премахнати, а към състава им не са добавяни консерванти и други нездравословни вещества.

 

Какво трябва да знаете, ако редовно консумирате месо

Необходимо е да обърнете внимание как са отгледани животните – да проследите дали не са третирани с антибиотици и растежни хормони и дали не са хранени с царевица, която е много далеч от естественото им хранене.

Подходяща е консумацията на месо от свободно отглеждани, пасищни животни, дива риба и морски дарове, както и месо и млечни продукти, които не съдържат антибиотици.

Важно е да избягвате рибите, които може да съдържат живак, каквито са рибите с голяма продължителност на живота и стоящите по-нагоре в хранителните вериги като риба тон, риба меч и кралска пъстърва. Препоръчително е да избягвате преработеното месо, особено колбасите.

 

Какво представлява диетата с цялостни храни

Тя включва есенциалните 8 хранителни групи – пълнозърнести продукти, зеленчуци, съдържащи скорбяла, бобови храни, семчести и други плодове, зеленчуци от семейство Кръстоцветни, зеленолистни, както и зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла, ядки и семена.

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни биват:

  • карфиол;
  • броколи;
  • брюкселско зеле;
  • артишок;
  • кейл;
  • зеле;
  • репички;
  • рукола.


Кръстоцветни зеленчуци - имат антиканцерогенни свойства, а системната им консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.


Зеленолистни зеленчуци – богати са на фибри, протеини и антиоксиданти, както и на фитохимикали със силно оздравяващи и антиейджинг ефекти.


Ядки и семена - съдържат редица полезни вещества, а приемът им е свързан с понижен риск от сърдечно-съдови болести и диабет, както и с повишена продължителност на живота.


Пълнозърнести храни - осигуряват фибри, протеини, есенциални мастни киселини и множество фитохимикали и полезни въглехидрати. Консумацията им е свързана с понижен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, наднормено тегло и определени видове рак. Приемът им също така подпомага чревната активност, редовната дефекация и растежа на полезни чревни бактерии с пробиотични свойства.

Пълнозърнестите храни и зеленчуците, съдържащи скорбяла създават чувство за ситост и спомагат за редуциране на междинните хранения и преяждането, които са основни фактори за наднорменото тегло.


Растителната цялостна храна съдържа полезни въглехидрати, които са най-добрият енергиен източник, а в процеса на еволюция човешкото тяло се е адаптирало да ги усвоява ефективно. За разлика от тях, силно преработените рафинирани въглехидрати трябва да бъдат избягвани.

Една от основните причини, поради които повечето хора трудно се адаптират към диети, състоящи се предимно от цялостни храни, е недостатъчното хранене. Растителната храна съдържа по-малко калории от преработената и животинската, поради което в някои случаи може да са необходими по-големи количества или по-често похапване.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!