Комбинирана и ефективна грижа за ставите

Част от тях включват увеличена физическа активност, интензивно спортуване, затруднения при изкачване и слизане по стъпала, травми на опорно-двигателния апарат, повишена чувствителност към промени във времето. Заседналият начин на живот и ежедневният стрес, често съпроводени и от наднормено тегло, спомагат за задълбочаването на тези проблеми. Още повече, че с напредване на възрастта изхранването на ставния хрущял започва да страда и производството на градивните му съставки от организма намалява. Ето защо от изключителна важност е да знаем какво можем да направим за нашите стави, за да ги съхраним по-дълго време, и да останем активни.

Естествено, добре е да ограничим, доколкото е възможно, рисковите фактори, а при първи симпоми на дискомфорт да се консултираме със специалист. Важно е физическите натоварвания да бъдат дозирани адекватно спрямо възрастта и общото състояние на човека, но да не се изключват напълно. На второ място, но не и по важност, е осигураване снабдяването на ставите с необходмите за тях хранителни вещества. Някои от най-съществените са колаген, глюкозамин и хондроитин, мед и витамин C.

 

Какво знаем за колагена? Той е основна съставна част на съединителната тъкан, отговорна за здравината, еластичността и подвижността на ставите, нормалното състояние на костите, нормалната функция на мускулите и кръвоносните съдове. От изключително значение е и за поддържането на кожата здрава и еластична. Добре е да знаем, че колагеновата молекула е с големи размери и, за да бъде усвоена от организма, трябва да е хидролизирана. Важно е разделянето ѝ на по-малки части, които освен, че ще достигнат до ставите, за да извършат „ремонт“, ще помогнат за самостоятелната синтеза на колаген от организма.


Съществен елемент е и хиалуроновата киселина, която е фрагмент от огромната молекула на колагена, т.е. се съдържа в него. И двете хранителни вещества присъстват в структурата на хрущялите. Предимството на хиалуроновата киселина е, че има висока хигроскопичност, т.е. способност да свързва вода. Хрущялите, които са богати на хиалуронова киселина, са и с по-високо водно съдържание. Така те са по-еластични и по-устойчиви на механично притискане.

 

Глюкозаминът и хондроитинът са известни като “хондропротектори” - “предпазващи хрущяла”. Относно глюкозамина, въпреки че се съдържа в храната, е почти невъзможно да си набавим необходимото количество чрез хранителните източници. Съответно, добър вариант е да го приемаме под формата на хранителна добавка. Проучвания сочат, че адекватните количества глюкозамин и хондроитин в организма спомагат за намаляване на синтеза на ензими и други вещества, които водят до увреда на хрущялите и ставните хондроцити.

 

Витамин C, наред с всичките си полезни свойства, допринася за самостоятелното образуване на колаген от организма и спомага за нормалната функция на ставния хрущял и костите.


Медта
/хим. елемент/ от своя страна помага за поддържането на нормалното състояние на съединителната тъкан в сухожилията, хрущялите, участва в изграждането на ставните капсули и връзки, както и редица други структури, важни за целостта на опорно-двигателния апарат.

 

Не забравяйте, че за максимално усвояване от организма, е препоръчително да приемате гореспоменатите активни съставки по време или непосредствено след основно хранене.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!