Омега-3 мастни киселини предпазват от глаукома

Глаукомата е бавноразвиващо се заболяване на очите, което може да доведе до слепота, ако не се вземат навременни мерки. Глаукомата често се свързва с повишено очно налягане, което води до увреждане на зрителния нерв и загуба на зрението.

Въпреки че има много рискови фактори за развитието на глаукома, като например наследствена обремененост, напредване на възрастта и др., повишеното очно налягане, с което се характеризира глаукомата, е сред малкото фактори, които биха могли да се повлияят с цел намаляване на риска от заболяването. Откриването и на други подобни фактори е жизненоважно за иновативните методи на лечение.

Според редица научни данни, полиненаситените мастни киселини също могат да бъдат ефективни средства срещу развитието на глаукома.

Полиненаситените мастни киселини са жизненоважни хранителни вещества за здравето на зрението, мозъка и нервната система, сърдечно-съдовата система. Някои от тях, като например Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, не се синтезират в тялото и трябва да бъдат набавени чрез храната или добавки.

Проведените до момента изследвания сочат, че при пациентите с глаукома се наблюдават понижени нива на Омега-3 мастните киселини. При подходящо съотношение между Омега-6 и Омега-3 мастни киселини се наблюдава понижен риск от поява на глаукома. Ето защо учените смятат, че е възможно да съществува пряка връзка между приема на полиненаситени мастни киселини и глаукомата.

При проучване, публикувано в списание JAMA офталмология, учени от САЩ са използвали базата данни на Националния изследователски център за здраве и хранене, за да проследят каква е връзката между приема на мастни киселини и глаукомата.

Проучването проследило данните между 2005 и 2008 година и обхванало интервюта, медицински прегледи и лабораторни изследвания. То включва данните от 2865 участници на възраст над 40 години, които преминали цялостен очен преглед и попълнили въпросници относно храненето и зрението.

Учените проследявали ежедневната консумация на полиненаситени мастни киселини. Анализът на данните показал, че участниците с глаукома били значително по-възрастни и консумирали по-малко наситени и мононенаситени мастни киселини в сравнение с участниците, които не страдали от глаукома.  При участниците, които консумирали полиненаситени киселини като ейкозапентаенова мастна киселина (EPA) и докозахексаенова мастна киселина (DHA), случаите на глаукома били значително по-редки.

Резултатите показват, че увеличеният прием на EPA и DHA е свързан с понижен риск от поява на глаукома.

 

Как помагат EPA и DHA срещу глаукома

Глаукомата е хронично невродегенеративно заболяване и един от най-често срещаните причинители на слепота в света. Характеризира се с прогресивна смърт на ганглийните клетки на ретината и нарушено функциониране на аксоните на оптичния нерв в резултат от повишеното вътреочно налягане.

През последните 20 години контролирани клинични проучвания показват, че понижаването на вътреочното налягане е най-ефективният начин за забавяне прогресията на уврежданията при глаукома.

Омега-3 мастни киселини EPA и DHA са полезни мазнини, съдържащи се в рибените масла и маслата от водорасли.

Установено е, че приемът на високи дози Омега-3 мастни киселини подпомага профилактиката и терапията на глаукома по следните начини:

  • намалява невровъзпаленията;
  • подобрява зрителната острота и зрителното поле в рамките на 3 месеца от терапията;
  • понижава вътреочното налягане с около 25 до 30% - ефект, сравним с въздействието на много от конвенционалните средства срещу глаукома;
  • модулира системната микроциркулация и очния кръвоток;
  • предпазват от функционални и структурни аномалии на ретината и зрителния нерв.

 

Диетата, богата на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA, се препоръчва и за ограничаване на риска от коронарна болест на сърцето, спад в мозъчната функция, настъпващ с напредване на възрастта, синдром на сухото око и дегенерация на макулата.

Добрите хранителни източници на омега-3, които съдържат EPA и DHA, включват риба тон, сьомга, сардини, скумрия, сардини, херинга, стриди, калмари, аншоа и др.

В случай, че вносът на Омега-3 с диетата е недостатъчен, е необходимо да се приема рибено масло или масло от водорасли.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!