Хипертония – фактори и овладяване
Повишеното кръвно налягане - хипертонията е една от най-срещаните болести в днешно време. Признак за хипертония е, когато нивото на кръвното налягане е постоянно над допустимото. Високото кръвно налягане води до редица здравословни състояния, като инсулт, инфаркт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Различни фактори могат да допринесат за появата на високо кръвно налягане

Фактори за повишено кръвно налягане

  • Наследственост - Ако в семейството има случаи на артериална хипертония (родители, прародители), то налице e вероятност за унаследяване.
  • Възраст - С напредване на възрастта и артериите остаряват. В процеса на стареене на организма, артериите  стават по-твърди и се стесняват, което кара сърцето да работи по-усилено и кръвното налягане се повишава.
  • Бременност - По време на бременността е възможно да се наблюдава повишаване на кръвното налягане.
  • Прием на лекарства - Някои лекарства могат да станат причина за повишаване на кръвното налягане. Такива са кортикостероиди, противовъзпалителни средства, антидепресанти, хормонални препарати и други.                                                                                                                        
В ролята на съпътстващи фактори участват и наднорменото тегло, намалената двигателна активност, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и кофеин. Не бива да пропускаме и стреса. Под стрес се разбира всеки вид стрес - физически, психичен, емоционален.
                    

За овладяването и лекуването на хипертонията е нужно първо да променим начина си на живот. Всички тези промени са показали значителни положителни промени при хора с високо кръвно налягане:
  • Поддържане на тегло в рамките на нормите
  • Намаляване нивата на стрес
  • Ограничаване приема на сол и алкохол
  • Ежедневната физическа активност, включително високо интензивни упражнения
  • Редовно проверяване нивото на кръвното  налягане.

Важно е да се знае, че кръвното налягане не е константна величина. Международните дружества за хипертония препоръчват да се правят няколко последователни измервания на кръвното налягане, в продължение на дни, при съпоставими обстоятелства и в едно и също време (сутрин и вечер). На база на резултатите от тези измервания се формира средната стойност, която представлява индивидуалното ни кръвно налягане. 

Автоматичен апарат Microlife A1 Easy е в помощ на всеки от нас, за да контролираме кръвното си налягане. Вградените му технологии ни дават максимално точни  измервания.

Компактният му дизайн допринася за ефективно и удобно измерване по всяко време и на всяко място, дори когато пътувате. 

Контролът на кръвното налягане намалява риска от сериозни здравословни състояния!

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!