Какво се случва с тялото след последната цигара и как да спрем пушенето?

Пушенето внася хиляди химикали в тялото. Те са вредни за белите дробове, за сърцето и за много други органи. Дори и да сте пушили в продължение на много години, можете да спрете вредата и да усетите ползите за здравето още от първите часове след последната цигара.

Спряхме се на няколко  важни етапи, които и вие можете да изпитате като спрете цигарите.

20 минути след последната цигара

Позитивният ефект на спирането на цигарите настъпва бързо - 20 минути след последната цигара. Кръвното налягане и пулсът се нормализират. Ресничките в бронхиалните тръби, които спират движението си заради навлизащ дим, започват нормално движение. Тези движения на ресничките са много важни и имат функцията да придвижват дразнещи агенти и бактерии извън белите дробове, което намалява риска от инфекция. Този ефект води и до кашлица след пушене, тъй като кашлицата е защитен механизъм на тялото да изхвърля вредни дразнещи агенти. 

8 часа след последната цигара

В рамките на 8 часа, нивото на въглероден оксид се връща към нормални стойности. Въглеродния оксид е химикал, който се съдържа в тютюневия дим. При пушене той замества кислорода в кръвта, което намалява притока на кислород до органите в тялото.

След като въглеродният оксид постепенно бъде изхвърлен от тялото, нивото на кислород се увеличава и нормализира. Увеличеният кислород помага да се възстановят кръвоносните съдове, които са получавали по-малко кислород по време на пушенето.


24 часа след последната цигара

След изтичане на първия ден от спирането, вече сте намалили риска от сърдечен инфаркт. Това се дължи на намаленото стесняване на вени и артерии и на увеличеното ниво на кислород, който достига до сърцето и подобрява функцията му. Нивото на никотин в кръвта също е спаднало значително до изтичане на първите 24 часа.

48 часа след последната цигара 

До 48-мия час увредените нервни окончания, започват да се регенерират. Може да забележите подобрено усещане на вкусове и аромати. 

72 часа след последната цигара

До три дни след спиране на пушенето, най-вероятно ще усещате, че дишате много по-лесно. Това се наблюдава защото бронхиалните тръби в белите дробове са станали по-отпуснати и се отварят по-добре при дишане. Това улеснява и обмена на кислород и въглероден диоксид. В допълнение, капацитетът на белите дробове да се изпълват с въздух, се увеличава до три дни след спиране. 

1 седмица след последната цигара

Първата седмица след спиране на пушенето е важен момент не само за здравето, но и за успеваемостта на спирането в дългосрочен план. Пушачите, които успеят да се въздържат в продължение на една седмица, са 9 пъти по-склонни да спрат успешно.

Шансът да спрете да пушите се увеличават с всяко едно усилие и затова ако успеете да стигнете до една седмица, със сигурност сте способни и да не пропушите никога повече отново.

2 седмици след последната цигара

До две седмици след спиране на цигарите може да забележите освен, че дишате по-лесно, и че вървите по-леко. Това се дължи на подобрената циркулация на кислород.

Изследване на Университета в Мичиган е установило, че белодробната функция се увеличава с 30% около две седмици след спиране на цигарите.

1 месец след последната цигара

Само един месец след спиране на цигарите, може да усетите множество здравословни промени. Една от тях е усещането за увеличена енергичност. Може да забележите и отслабване на симптоми свързани с пушенето като задъхване при физически усилия или запушване на синусите. 

В допълнение на ползите, дробовете възстановяват структурата си, съединителната тъкан започва да расте отново. Тя е важна тъй като предпазва дробовете от прекомерно образуване на слуз и развитие на бактериални инфекции. 

3 месеца след последната цигара

Три месеца след спиране на тютюнопушенето може да се наблюдава подобрение на плодовитостта при жените, а рискът от преждевременно раждане намалява.

6 месеца след последната цигара

Бивши пушачи докладват, че на шестия месец след спиране на цигарите, вече не чувстват нуждата от цигара в стресови ситуации.

Може също да се наблюдава намалено отхрачване на слуз. Това се наблюдава тъй като дробовете са все по-малко възпалени, когато не са изложени на постоянния дим и на химикалите съдържащи се в него.

1 година след последната цигара

Една година след спиране на пушенето дробовете ви ще имат драстично подобрение на капацитета и функцията си. Ще забележите колко по-малко кашляте и колко по-малко се задъхвате при физически усилия.

Допълнителна полза са и спестените средства. Пушенето не е евтино. Ако сте пушили по една кутия цигари на ден, за една година ще спестите над 2000 лв.

3 години след последната цигара

На третата година след спиране на цигарите, рискът от сърдечен удар се изравнява с този при непушачите. А защо сърдечните удари са по-често срещани при пушачите? Пушенето оказва вреда върху повърхността на артериите. Там където тъканта е увредена, започва да се натрупва мастна тъкан, което увеличава риска от запушване и претърпяване на сърдечен инфаркт. Затова спирането на цигарите доказано осигурява по-добро здраве за сърцето за по-дълъг период.

5 години след последната цигара

Според университета в Северна Каролина на петата година рискът от развитие на рак на белите дробове е 50% по-нисък спрямо риска при пушачите.

10 години след последната цигара

Десетилетие след спиране на цигарите, рискът от смърт поради рак на белите дробове се изравнява с този при непушачите. Намалява рискът от развитие и на други видове рак като рак на устната кухина, на трахеята, на жлъчката, бъбреците и панкреаса.

Начини за спиране на цигарите

Най-често хората се опитват да спрат цигарите мотивирани от някакъв важен момент. Например си казват “ще спра като завърша университета”, или “като стана на 30”, или “като ми се роди дете”, или “от Нова година” и т.н. Ако това ви носи допълнителна мотивация, тогава и вие можете да подходите така. Важно е също да изберете метод, или да потърсите професионална помощ, подходящи за вас.

През последните години се наблюдава увеличение на средствата помагащи спирането - продукти или програми. Ето и някои от вариантите.

  1. Никотин-заместваща терапия

Когато спрете цигарите, никотиновата абстиненция ще ви причини главоболие, промяна в настроението или липса на енергия. Желанието за пушене е много силно през първите дни след спирането. Никотин-заместващата терапия може да помогне за намаляване на тези симптоми и желания. Проучванията показват, че никотиновите дъвки, таблетки за смучене и лепенки увеличават шансовете за успешно отказване на цигарите.

Някои от продуктите, които предлагаме в аптеки Салвия са:

Табекс. Активната съставка на Табекс® е цитизин е алкалоид. Тя се получава от растението Cytisus Laburnum – акацията  „златен дъжд“. Неговата химическа структура е подобна на тази на никотина и се конкурират за едни и същи рецептори в мозъка – т.нар никотинови ацетилхолинови рецептори. Цитизинът, обаче, има по-силна способност за свързване с тези рецептори и по този начин той ги  „защитава“ от никотина като предотвратява свързването му с тях. В резултат но този ефект симптомите на никотиновата зависимост постепенно намаляват и изчезват.

Никорет - дъвки и спрей. Облекчава симптомите на отнемане на никотина, включително никотиновия глад. Когато внезапно престанете да осигурявате никотин от тютюн на вашия организъм, получавате различни неприятни усещания. Продуктите Никорет предотвратяват неприятните усещания и желанието за пушене. Ефектът се дължи на малко количество никотин, което се внася в организма за кратък период от време.  


  1. Намаляване на стимулите

Ако кафето сутрин или алкохолът вечер ви провокират да пушите, опитайте да намалите или спрете и тях за известно време.

  1. Заредете се с плодове и зеленчуци

Ако имате притеснение, че ще хапвате повече след спиране на цигарите, опитайте се да се подготвите. От една страна ще имате увеличен апетит, а от друга ще искате да заместите навика, с друг. Затова можете да се заредите с плодове и зеленчуци. Ако увеличите приема на храна под формата на плодове и зеленчуци, ще избегнете риска от натрупване на излишни килограми.

  1. Движете се повече

Спортът и движението могат да ви помогнат да преодолеете по-бързо симптомите на абстиненция след спирането. Те помагат да се изразходва и енергия, в случай, че все пак приемате повече калорична храна.

  1.  Алтернативни методи

Към тази група спадат методи като хипнотерапия, медитация и акупунктура, които помагат на психиката да преодолее навика. Някои хора използват само такива методи, а други ги комбинират с никотинови медикаменти.

  1. Използвайте приложение на мобилния си телефон

Можете да получите подкрепа дори чрез мобилния си телефон. Вече съществуват множество приложения в помощ при отказване на цигарите. Може да изберете подходящото за вас от тази статия на Healthline, която сравнява няколко такива. За съжаление не успяхме да открием подходящо приложение на български език, ако знаете за такова, пишете ни. 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist