Деменция – каква да бъде профилактиката, кои са симптомите и как да си помогнем с природни средства

Съдовата деменция е състояние, характеризиращо се предимно със загуба на памет, която засяга много хора в напреднала възраст.

Болестта на Алцхаймер все още е най-познатия вид старческа деменция, но главно мъжете в третата възраст са застрашени и от друг вид деменция – съдовата. При нея проблемите са свързани с увреждането на големи или малки кръвоносни съдове в мозъка. Развива се, когато прекомерно стеснените от холестеролни плаки кръвоносни съдове не могат да доставят достатъчно кислород до мозъка. Малките блокажи оставят мозъка без кислород, което води до серия от микроинсулти, убиващи мозъчните клетки. Това може да доведе до периоди на объркване и проблеми с говора и паметта.

Около 15-20% от случаите на старческа деменция са именно случаи на съдова деменция. Обикновено увреждането на мозъка е толкова незначително, че повечето хора не го забелязват. Често съдовата деменция се бърка със симптомите на нормалното стареене като забравяне на имена или на наскоро научена информация.

 

Диагностика и рискови фактори за развитие на деменция

Диагностиката на съдовата деменция е свързана с невровизуализация, която лесно може да открие проблемните кръвоносни съдове.

Съществуват няколко основни фактора, които излагат човек на по-голям риск от поява на болестта

 • високо кръвно налягане, високия холестерол
 • диабет
 • сърдечно-съдови заболявания
 • наднормено тегло
 • тютюнопушене

 

Най-доброто лечение на съдовата деменция е превенцията

Симптомите на съдовата деменция може да се задържат или да се влошат с времето, но след като увреждането се появи веднъж, опциите за лечение са ограничени. Лекарствата за Алцхаймер понякога помагат, но обикновено предлагат временно облекчение и слабо подобрение на паметта и мисловната дейност.

Тъй като рисковите фактори за деменция са свързани със сърцето, много е важно да се изградят навици за доброто му здраве като поддържане на теглото в здравословната норма, отказ от тютюнопушенето, регулиране на кръвното налягане, промени в начина на хранене.

Високите нива на лошия LDL холестерол пък увеличават и риска от инсулт. Според редица изследвания, приемът на статини понижава риска от мозъчен удар при мъже над 60-годишна възраст с между 6.5-8% за период от 10 години. Освен това статините понижават риска от повторен инсулт.

Добре известно е колко е важна редовната физическа активност за поддържане на организма в добро здраве. Наскоро завършило изследване проследява за период от 10 години над 2000 души на възраст над 60 години и открива пряка връзка между повишената физическа активност и понижения риск от деменция. Учените твърдят, че редовното движение влияе върху размера на хипокампа – частта от мозъка, свързана с краткотрайната памет. Препоръчително е в ежедневната програма да се включат дейности като тенис, каране на колело, ходене пеша.

Някои специалисти твърдят, че умереният прием на алкохол може да има положителен ефект върху съдовата деменция, но разбира се прекомерната употреба отключва редица негативни резултати. Така например,  от една страна чаша червено вино може да отпусне кръвоносните съдове и да подобри кръвообращението. Големите количества алкохол обаче, могат да провокират фибрилация на сърдечните камери - вид нерегулярен сърдечен ритъм, който повишава до 5 пъти риска от инсулт.

Подобно на мускулите, мозъкът също има нужда от редовни „тренировки“. Умственият труд може да подобри кръвообращението към мозъка подобно на физическите упражнения, които тренират мускулите. След определена възраст е особено важно мозъкът да бъде редовно стимулиран чрез решаване на кръстословици, различни логически игри, придобиване на нови умения, учене на езици.

Съдовата деменция има редица ранни симптоми, които често биват подценявани, тъй като се отдават с лека ръка просто на напредването на възрастта. Ето най-често срещаните сред тях, на които рневинаги се обръща навременно внимание:

 • Физическа непохватност – вдървена и неестествена походка без да са налице сериозни физически оплаквания, често препъване и бутане в околни предмети, отслабена координация на движението на ръцете и пръстите, влошаване на преценката за разстояние (напр. при шофиране, паркиране, както и нормални битови дейности).
 • Загуба на базисни умения и знания – трудно спомняне на имена, объркване или не съвсем правилно произнасяне на названията на предмети, дълго търсене на точната дума в неформален ежедневен разговор, грешно изписване на думи, които преди това са били изписвани правилно, изпитване на трудности при елементарни сметки.
 • Неразпознаване на ирония и сарказъм - ако даден човек започне да губи присъщото си чувство за хумор, както и да не разпознава очевидни иронични или саркастични оттенъци в неформален разговор, то това е сигурен признак за започващи неблагоприятни процеси в мозъка му.
 • Смущения и затруднения при четене - свързани са най-вече с пропускане на думи, а понякога и на цели редове. Друг притеснителен признак е продължителното втренчено вглеждане в даден предмет или човек, без основателна причина за това.
 • Поведенчески промени – загуба на чувство за емпатия към околните (особено тревожен сигнал е  когато това се проявява и към най-близките), неинициативност, безразличие, наченки на прояви на агресия (особено при хора, в чието поведение тя не се е наблюдавала до дадения момент).

Според съвременните определения, за да се постави диагноза деменция е нужно да е налице поне още един от гореизброените симптоми освен основния, за какъвто се счита постепенната загуба на памет, най-вече краткосрочна.

Лечението на съдовата деменция е сложно, строго индивидуално и невинаги води до желаните резултати. Основната му задача е максимално да забави развитието на заболяването, а не да го ликвидира. Насочено е към редуциране на рисковите фактори, като често включва и прилагането на вазоактивни и невропротективни медикаменти.

 

Гинко билоба – едно от най-ефективните природни средства срещу деменция

Стане ли въпрос за природни средства за борба със съдовата деменция, най-утвърденото и разпространено от тях несъмнено е гинко билоба.

Гинко е широколистно дърво със средна големина, за което се смята че почти е изчезнало в дивата природа, с изключение на някои райони в Източен Китай.

Голяма част от ценните вещества се съдържа в листата му, откъдето се извлича и екстрактът за лекарствените му форми. Не е желателно приемането му без предварителна консултация със специалист. Доказани са следните му свойства:

 • антиоксидантни – намалява броя на свободните радикали в организма
 • противовъзпалителни – редуцира определени неблагоприятни функции на макрофагите – клетки принадлежащи към имунната система, които обаче при дадени условия могат да предизвикат възпалителни процеси;
 • подобрява кръвообращението, влияейки върху червените кръвни телца;
 • участва в процеса на  производство на азотен оксид;
 • ограничава образуването на тромбоцити.

Salvia Ви препоръчва екстракта от гинко билоба на Walmark!

Всяка таблетка от продуктите GinkoPrim® Max съдържа двойна доза висококачествен екстракт от гинко билоба, осигуряващ следните ползи:

 • подобрява кръвообращението
 • подпомага кръвооросяването на мозъка и крайниците
 • стимулира паметта и способността за концентрация и заучаване на нова информация
 • поддържа мисловния процес
 • укрепва сърдечно-съдовата и нервната система
 • помага при студени ръце и крака

Продуктът се предлага в опаковки от 30 и 60 капсули, всяка от които предоставя екстракт от гинко, стандартизиран до гинко-флавон гликозиди - 24 % и терпенолактони - 6 %:

GinkoPrim® Max Walmark 120 mg 30 tablets +10 gift / Гинкоприм Макс Валмарк 120 мг 30 таблетки + 10 подарък

GinkoPrim® Max Walmark 120 mg 60 tablets +20 gift / Гинкоприм Макс Валмарк 120 мг 60 таблетки + 20 подарък

За още по-оптимално въздействие върху нервната система и мозъка, GinkoPrim® Max Walmark е обогатен с магнезий и цинк във всяка таблетка!

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!