Да се събираме ли по празниците? Често задавани въпроси.

Обикновено по празниците коментираме кои са най-добрите дни за пътуване. Тази година, се чудим дали изобщо да пътуваме по празниците и да виждаме роднините си. Голяма част от Европа е в локдаун и много хора няма да могат да се приберат до България заради карантини или заради отменени полети. Но дори и да можем да пътуваме, дали е редно? СЗО съветва да не се събираме по празниците, а да намерим друг начин да останем в контакт - чрез интернет срещи с близките.


Много хора са променили или съкратили ваканционните си планове, но много други са закупили билети и планират да пътуват до близките си. И тъй като се очаква по целия свят милиони хора да възприемат някаква форма на междинен риск пътувайки до близките си бихме искали да споделим с вас мненията на експертите. Това не означава, че насърчаваме пътуването. В този период е наистина ключово да спазваме дистанция, което би довело до спасяването на хиляди животи.

Ето и отговорите на The Atlantic на едни от най-често задаваните въпроси за опасностите от пътуването по празниците.


Как се класират по риск видовете транспорт?


Според риска от заразяване, от най-безопасно към най-опасно, превозните средства се подреждат така: 

  1. Ходене или колоездене.

  2. С кола само с близки хора, с които живеете.

  3. Метро.

  4. Самолет.

  5. С кола, но не с близки от семейството (например с такси).

Увеличава ли се риска при летене със самолет, ако пътуват много хора?


Да. Досега е установено, че летенето крие сравнително нисък риск от зараза: вентилацията е добра и обикновено хората носят маски и не говорят много. Натоварените летища крият по-голям риск от самото летене. Но не летенето е най-големият проблем, а продължителното общуване в дома и споделянето на трапезата. Да пътувате внимателно, но накрая да пристигнете в дома на някого и да се държите сякаш няма опасност, според експертите, е неправилно разпределение на безпокойството. 


Не се чувствам добре, но сигурно е просто настинка, а и си направих тест и той е отрицателен. Мога ли да посетя събиране на открито?


Не. Отрицателният тест не е достатъчен, за да ви увери, че нямате вируса, особено ако имате симптоми. Най-често срещаният тест за коронавирус, PCR теста, може да потвърди, че имате вируса, но не може да гарантира, че определено го нямате.


Трябва ли със семейството ми да си мерим температурата на вратата?


Не. Това е по-малко ефективен начин да установим дали сме болни в сравнение с PCR теста. Докато се развие треска - ако изобщо се появи - може да сте били заразни от дни. Така че проверките на температурата дават фалшиво усещане за сигурност. 


Колко по-безопасно е храненето на открито от храненето на закрито?
Praznici

Много, много по-безопасно. Почти цялото предаване на този вирус се случва на закрито.

Дори хората да са близо един до друг?

Яденето на открито не означава, липса на риск. Опитвайте се да стоите на метър и половина разстояние. Много е трудно и едва се чуваме, затова често постепенно започваме да се приближаваме едни към други. Ако се сгушите заедно около тясна маса и проведете близки разговори с хората до вас, със сигурност бихте могли да ги заразите ако сте във фазата, в която сте заразен.


Ами ако аз искам, но никой друг не иска да ползваме маски или не искат да ги носят върху носа си?


Ако все пак правите семейно събиране, направете ясни основни правила. Помолете всички предварително да се съгласят с тях и да помогнат за коригирането на хората, които изглежда забравят. 


Защо всички се паникьосват? Събрах се със семейството си няколко пъти от началото на пандемията и никой не се разболя. Повечето случаи на COVID-19 са леки.


Предизвикателството е да си представим една абстрактна заплаха за здравето. Ако предупреждението за коронавируса беше като предупреждение да не докосваме горещ котлон, щеше да ни е много по-лесно, тъй като резултатът е винаги един и същ с котлона. А при вируса, може да се съберем и никой да не зарази никого, но може да има сериозни последствия и дори да последва смърт за няколко души около масата и за безброй други, които ще влязат в контакт с тях след като се заразят. Така че, множество индивидуални неправилни заключения “че вероятно всичко ще бъде наред” могат да ескалират в едно огромно лошо решение.


Оценката на риска от всяко едно събиране е изключително трудна. Дори и да не се безпокоите за себе си, не забравяйте, че можете да стартирате верига от инфекции, която може да избегнете с онлайн срещи със семейството.


Аз съм сам(а) на тази Коледа. Какво да правя?

Много хора са сами на Коледа всяка година. За щастие тази година е произвела тонове рецепти за един. А новите онлайн начини за общуване с близките постепенно от потискащи, се превърнаха в забавни. 

Тъй като случаите на коронавирус се увеличават на някои места повече от други, трябва ли хората да оценяват риска си от празнуване на Коледа по различен начин в зависимост от това къде живеят?

Рискът се увеличава, тъй като болестта става все по-повсеместна. Към момента почти няма място по света, което да не крие риск при събиране на повече хора.

Тъй като болниците са претоварени, трябва ли да спрем да правим рискови неща, които не са свързани с пандемията? Например да не чистим снега на заледения тротоар пред входа? Да не караме с превишена скорост? Да не хвърляме пиратки?


Тази зима определено не е подходяща да попаднете в болница. Продължавайте да правите редовно упражнения, за да намалите шанса да получите сърдечен удар, докато чистите снега пред входа. Пиратките и превишената скорост не препоръчваме при никакви обстоятелства дори и без коронавирус. 


Ако сте сериозно наранени, най-вероятно ще получите навременна медицинска помощ, която бихте получили и през друга година, но леки наранявания или симптоми на хронични заболявания биха могли да бъдат забавени рисковано дълго. 


Нека всички да оценим общуването с близките си, независимо дали ще ни се наложи то да бъде само онлайн. Пожелаваме ви спокойни празници и здраве!


Източници: The Atlantic, СЗО

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!