Коензим Q10 – мощен антиоксидант и активатор на клетъчната енергия

Коензим Q10 (CoQ10) е съществен елемент, необходим на всяка клетка в тялото. Като мощен антиоксидант, намалява клетъчното стареене и от десетилетия се използва в медицинските практики, особено в терапията на различни сърдечно-съдови болести.

 

Коензим Q10 – кратко представяне

Двете му форми, които се влагат и в хранителните добавки, са убихинон или убихинол (убиквинол). Убиквинолът е биологично активната форма на коензим Q10.

Най-високи са нивата на коензима в сърдечния мускул, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Той се съхранява в митохондриите на клетките – т. нар. „клетъчни електроцентрали“ и активно участва в производството на клетъчна енергия.

Освен че снабдява клетките с енергия, CoQ10 участва в транспортирането на електроните, осигурява енергия на сърцето, регулира нивата на кръвното налягане, подпомага функционирането на редица ензими.

Въпреки че тялото го произвежда по естествен път, при определени условия синтезът му може да намалее до критичния минимум. При дефицит, организмът не разполага с необходимата антиоксидантна защита, а рискът от сърдечни заболявания, отслабване на паметта, умора, фибромиалгия и други състояния значително се увеличава. 

 

Освен с напредване на възрастта, нивата на CoQ10 намаляват и под въздействие на следните фактори:

 • хронични заболявания
 • високи нива на оксидативен стрес, живот в замърсена среда, работа с химикали, лечение с тежки медикаменти
 • тютюнопушене и/или системен прием на алкохол
 • дефицит на витамини от група В
 • митохондриални заболявания
 • прием на статини (лекарства за понижаване на холестерола)

 

С напредване на възрастта, естествената способност за превръщане на CoQ10 в активната му форма – убиквинол, намалява. Този спад е най-изразен при хора на възраст над 40 години, особено при онези, които приемат статини. Установено е още, че пациентите с диабет, рак и застойна сърдечна недостатъчност са с понижени плазмени нива на коензим Q10.

В някои случаи липсата му може да се дължи и на т. нар. първичен дефицит на коензим Q10 – генетичен дефект, при който организмът не синтезира правилно коензима.

 

Основни ползи за здравето

 

 • Поддържа естествената енергия

CoQ10 играе роля в митохондриалния синтез на АТФ – процес, при който суровата енергия от храните (въглехидрати и мазнини) се преобразува в аденозин трифосфат (АТФ) – молекула, играеща ролята на енергиен преносител, известна още като „енергийна клетъчна валута“.

Този процес на преобразуване изисква присъствието на коензим Q10 във вътрешните митохондриални мембрани. Една от ролите му е да приема електрони по време на метаболизма на мастните киселини и глюкозата, и след това да ги прехвърля на електронните акцептори.

Синтезът на АТФ е от решаващо значение за поддържането на клетъчната енергия, а без участието на коензим Q10, този синтез би бил немислим.

Приемът на добавки с CoQ10 може да доведе до значително намаляване на физическата умора, свързана със спорт и други интензивни физически дейности. Счита се, че дозите от 100 до 300 mg CoQ10 дневно (в зависимост от степента на физическото натоварване) са достатъчни, за да се постигне добър ефект. 

 

 • Намалява оксидативния стрес

Окислителното увреждане, което свободните радикали нанасят на клетъчните структури нарушава нормалното функциониране на организма.

CoQ10 е както водоразтворим, така и мастноразтворим антиоксидант, който намалява оксидативния стрес не само в клетъчните структури, но и извън тях. Той инхибира липидната пероксидация, задействаща се, когато клетъчните мембрани и липопротеините с ниска плътност са изложени на окислителни условия.

Всъщност, при окисляването на LDL („лошия“ холестерол), CoQ10 е един от основните антиоксиданти, намаляващи щетите от този неблагоприятен процес.

Коензим Q10 защитава мембранните протеини в митохондриите и ДНК от окислителното увреждане, придружаващо пероксидацията на липидите, и също така директно неутрализира свободните радикали, свързани с почти всички развиващи се с възрастта заболявания (сърдечни болести, рак, диабет, неврологични нарушения и др.).

 

 • Подобрява сърдечното здраве и неутрализира ефектите на статините

CoQ10 притежава огромен потенциал в профилактиката и лечението на сърдечните заболявания. Като антиоксидант, той подобрява клетъчната биоенергетика и повишава способността за елиминиране на  свободните радикали.

Добавките с CoQ10 са изключително полезни за хората, които приемат статини. Статините се използват за потискане на определен ензим в черния дроб, при което се понижава не само производството на холестерол, но и естествения синтез на CoQ10 в организма.

CoQ10 подобрява циркулацията и увеличава притока на кръв, което е от полза при сърдечна недостатъчност, и също така понижава кръвното налягане.

 

 • Забавя процесите на стареене

Синтезът на АТФ в митохондриите има важно значение за поддържане на метаболизма, здравето на мускулите, костите, кожата и тъканите. Дефицитът на коензим Q10 не позволява адекватен синтез на АТФ и възпрепятства правилното функциониране на митохондриите.

В резултат от това, енергийният метаболизъм се забавя, а скелетните мускули и органи като сърдечния мускул, черния дроб и др., са подложени на дегенеративни процеси.

Приемът на добавки с коензим Q10 осигурява защита срещу тези процеси и намалява обусловеното от възрастта увреждане на ДНК.

Коензимът повишава активност на антиоксидантите каталаза и глутатион, защитаващи клетъчните мембрани от свободните радикали, и проявява регенериращото си действие върху всички органи и системи в тялото. Това е причина CoQ10 да се използва в терапията на сърдечни болести, репродуктивни проблеми, когнитивен спад, заболявания на костите, ставите и мускулите, и др.

 

Други полезни ефекти на коензим Q10

 • Подпомага действието на химиотерапевтичните лекарства и намалява страничните им ефекти (1)
 • Подпомага профилактиката на рака на дебелото черво (2)
 • Подпомага профилактиката на рака на маточната шийка (3)
 • Подобрява когнитивното и неврологичното здраве (4)
 • Поддържа оплодителната способност у мъжете като подобрява подвижността на сперматозоидите и увеличава броя им (5), (6)
 • Облекчава симптомите при фибромиалгия (7), (8), (9), (10)

 

COQ10 се съдържа в толкова ниски количества в повечето храни, че дори здравословната диета може да бъде непрактичен начин за спазване на препоръчителните дневни дози.

Ежедневният прием на висококачествена добавка, съдържаща CoQ10 под формата на капсули, може да компенсира дефицитите на коензима и да осигури редица ползи за здравето.

Всички натурални продукти, източник на коензим Q10, можете да видите ТУК!

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!