Отривин Плюс спрей отпушва и...

Отривин Плюс спрей отпушва и възстановяваз носа х10 мл

30.11.2024
60827_TN
11,90 лв.
Няма данък
Отривин плюс бързо отпушва носа и облекчава напрежението. В същото време осигурява защита и грижа на засегнатата носна лигавница, като по този начин ускорява нейното възстановяване.

Безплатна доставка над 70 лв.

 
Отривин Плюс спрей за нос e лекарствен продукт, подходящ за възрастни и юноши над 12 години. Той действа за намаляване на отока на носната лигавица, при ринит и като подпомагащо лечение за заздравяване на рани по кожата и лигавиците. Приложим за облекчаване на хремата (горен ринит) и за третиране на запушен нос след операция на носа.

Otrivin Plus Nasal spray се прилага и за намаляване на отока на носната лигавица при ринит, свързан с остро възпаление на синусите (риносинузит). Благодарение на активната си съставка, ксилометазолинов хидрохлорид, разтворът свива кръвоносните съдове, водейки до намаляване на отока на носната лигавица. Съдържа и активната съставка декспантенол, която защитава лигавицата и спомага за заздравяване на раните.Не използвайте Отривин Плюс:

 • ако сте алергични към активните вещества ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол или към някоя от останалите съставки на това лекарство;
 • ако имате възпаление, характеризиращо се със суха носна лигавица, включително при образуване на корички (крусти) в носа (сух ринит или атрофичен ринит);
 • след хирургично отстраняване на хипофизата през носа (транссфеноидална хипофизектомия) или при други хирургически интервенции, водещи до разкриване на церебралната мембрана;
 • ако имате повишено вътреочно налягане, особено в случаите на закритоъгълна глаукома;
 • при кърмачета и деца под 12-годишна възраст.


Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Отривин Плюс спрей за нос, разтвор, ако:

 • сте били на лечение с моноаминооксидазни (МАО) инхибитори или сте приемали такива през последните две седмици или други лекарства, които може да доведат до повишаване на кръвното налягане;
 • имате тежко сърдечносъдово заболяване (например коронарна болест на сърцето) или високо кръвно налягане (хипертония);
 • имате тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом);
 • имате метаболитно разстройство като свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) или захарен диабет;
 • имате метаболитно заболяване (порфирия);
 • имате уголемена простата (простатна хиперплазия).
 • За да се намали риска от разпространение на инфекцията, лекарственият продукт не трябва да се използва от повече от един пациент, а накрайникът трябва да се изплаква след употреба.
 • Ксилометазолин много рядко може да предизвика безсъние. При поява на безсъние, да се избягва прилагане късно вечер или през нощта.


Пациенти в старческа възраст

Пациентите в старческа възраст може да са по-чувствителни към нежеланите лекарствени реакции на Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор.

Поради риск от изтъняване на носната лигавица, употребата на продукта при хронична хрема трябва да се извършва единствено под лекарско наблюдение.Деца и юноши

 • Дългосрочната употреба (над 10 последователни дни) и използването в дози, по-високи от препоръчителните, трябва да се избягва, особено при деца, защото може да предизвика запушване на носа и стесняване на дихателните пътища. Продължителното използване на доведе до вторично запушване на носа и атрофия на носната лигавица. 
 • Концентрацията на активните вещества в Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е съобразена за възрастни и юноши на и над 12 години, следователно не е подходяща за бебета и деца под 12-годишна възраст.
 • Налични са спрейове за нос с подходяща, по-ниска доза на активното, отпушващо носа вещество ксилометазолинов хидрохлорид, за деца на възраст между 1 и 11 години.


Други лекарства и Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор

Едновременната употреба на Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор с антидепресанти (моноаминооксидазни инхибитори или три- и тетрациклични антидепресанти) и с лекарства, повишаващи кръвното налягане, може да доведе до повишаване на кръвното налягане, поради сърдечносъдовите ефекти на тези вещества.


Бременност и кърмене
Бременност

Поради недостатъчна информация за употребата на ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол при бременни жени, Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва по време на бременност.

Кърмене

Не е известно дали ксилометазолиновият хидрохлорид или декспантенол се отделят в майчиното мляко, следователно Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва по време на кърмене.


Състав:

Активното вещество е: ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол. Eднократна доза от 0,1 мл спрей съдържа 0,1 мг ксилометазолинов хидрохлорид и 5 мг декспантенол.
Помощни вещества: бензалкониев хлорид, калиев дихидрогенфосфат, динатриев фосфат додекахидрат, пречистена вода (Ph. Eur.).Начин на употреба:

По едно впръскване от Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор във всяка ноздра до 3 пъти дневно, при необходимост, освен ако не е предписано друго от лекар. Дозата зависи от индивидуалната чувствителност към продукта и от отговора към лечението.
Да не се надвишават повече от 3 впръсквания на ден във всяка ноздра.

Продължителност на лечението

Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва повече от 7 дни, освен ако лекар не назначи по-продължително лечение.

Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е противопоказан при деца под 12 годишна възраст


Приложение:
1. Отстранете предпазната капачка от накрайника.

2. Преди първоначална употреба помпата трябва да се активира, като дозаторът се натисне три пъти до появата на фин спрей.
Не е необходимо тази стъпка да се повтаря при последваща употреба.
След активиране, помпата нормално остава заредена за времето на обичайния период на лечение. Ако първоначално помпата на спрея не е била напълно активирана или спреят не е бил употребяван в продължение на няколко дни, помпата трябва отново да се активира с двукратно натискане.
Внимавайте да не попадне спрей в очите.
3. Почистете носа си.
4. Задръжте бутилката в изправено положение, като палецът се намира в основата й, а накрайникът между двата пръста.
5. Наклонете леко главата си напред и поставете накрайника в едната ноздра.
6. Впръскайте, като едновременно вдишате леко през носа. Повторете същата процедура и за другата ноздра.
7. Подсушете накрайника и веднага след употреба поставете предпазната капачка върху него.
8. За да се избегне възможното разпространение на инфекцията, спреят трябва да се използва само от един човек. 
Преди употреба прочетете листовката!


Опаковка:

10 мл


Производител:  GlaxoSmithKline
Няма отзиви
Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!