Спирулина – защо е толкова полезна за организма

Спирулина са синьо-зелени водорасли – група от различни растително-подобни организми, които фотосинтезират и осигуряват огромно количество от кислорода на планетата Земя. Биват два основни вида - Arthrospira platensis и Arthrospira maxima, обитаващи солените морски води и част от сладководните езера. Съществуването им датира от преди повече три милиарда години.

Хранителен състав на спирулина:

Той е изключително богат и разнообразен и включва:

 • витамини и минерали
 • протеини
 • есенциални аминокиселини
 • омега-3 и -6 мастни киселини
 • полизахариди
 • фитонутриенти, включително биологично активното съединение, известно като фикоцианин
 • антиоксиданти

Витамини: от група В - рибофлавин, тиамин, ниацин, пантотенова киселина, фолат, В6; витамин К, витамини А, С и Е, витамин D.

Минерали: мед, желязо, манган, магнезий, натрий, калий, цинк, фосфор, калций, селен.

Спирулина се култивират из цял свят с цел производство на храни и диетични добавки под формата на таблетки, капсули, капсули, прах и напитки.

Заради впечатляващия си хранителен профил, производството на такива храни и добавки е особено засилено в районите, в които главен проблем е недохранването на населението.

Терапията с продукти, източник на спирулина се препоръчва основно при:

 • малнутриция и анемия
 • имунен дефицит и често повтарящи се инфекции
 • хронична умора
 • интоксикация с тежки метали
 • сърдечно-съдови заболявания

Ползи за здравето от спирулина

 • Детоксикира тежки метали от организма

Хроничната токсичност с арсен е проблем, засягащ много части на света. Според Световната здравна организация, и САЩ е една от държавите, в които неорганичният арсен естествено присъства във високи нива.

Токсичността с арсен е още по-разпространена в Далечния изток. Милиони хора в Бангладеш, Индия, Тайван и Чили консумират високи концентрации арсен чрез питейната вода и хиляди вече са развили хронично отравяне.

Всъщност, до 3% от населението на Бангладеш показва клинични признаци на натравяне. Изследователите посочват, че няма специфично лечение срещу интоксикацията с арсен, поради което синьо-зелените водорасли са високо ценени като една добра алтернатива в това отношение.

След като изследователи от Бангладеш два пъти дневно дават на 24 пациенти, засегнати от хронично натравяне с арсен екстракт от спирулина (250 милиграма) плюс цинк (2 милиграма), те сравняват резултатите със 17 пациенти, приемали плацебо. Учените установяват, че при участниците, приемали комбинацията от спирулина и цинк, се е стигнало до 47% намаляване на арсен в организма.

 • Елиминира Candida Albicans

Гъбичките от рода Candida принадлежат към нормалната микробиота на лигавицата на устната кухина, стомашно-чревния тракт и влагалището. При дисбаланс в микрофлората на тялото, се стига до свръхрастеж на „лошите“ микроорганизми, включително Кандида, които увеличават броя си за сметка на добрите.

Синдромът на спуканите черва, нарушенията в храносмилането и много други състояния и заболявания са пряко свързани с дисбаланс на микрофлората на червата и свръхрастеж на патогени.

Свръхрастежът на кандида е отключващ фактор за повечето автоимунни заболявания, а кандидоза една от водещите причини за предизвикана от микоза смърт в някои държави.

Диетата, богата на захар и неестествени съставки, е една от основните причини за антимикробната резистентност и неефективността от приема на противогъбични лекарства.  Ето защо днес наблюдаваме значителен ръст на гъбичните инфекции от 80-те години на миналия век насам.

За щастие, спирулина може да помогне. Редица проучвания върху животни показват, че екстрактът от тези водорасли е ефективно антимикробно средство, особено в случаите на кандида.

Спирулина насърчава растежа на здравословна бактериална флора в червата, оказва мощно имуноукрепващо действие и значително намалява свръхрастежа на кандида.

 • Спомага за намаляване на риска от рак

Според учени от Медицинския център Milton S. Hershey, спирулина увеличава производството на антитела – протеини, които подобряват имунитета и помагат за предотвратяване на различни видове инфекции и хронични заболявания като рак. 

Това не е изненадващо, тъй като в научната литература са публикувани повече от 70 рецензирани статии, оценяващи способността на спирулина да повлиява раковите клетки.

В статия, публикувана през април 2018 година, учени от Чешката република посочват, че спирулина е богата на тетрапиролни съединения, тясно свързани с молекулата на билирубина, мощен антиоксидант и анти-пролиферативен агент.

 • Понижава кръвното налягане

Фикоцианинът е пигмент, открит в спирулината, който притежава мощни антихипертензивни ефекти, т.е. понижава кръвното налягане.

Фикоцианинът поддържа нормалната ендотелна функция при метаболитен синдром, който е една от водещите причини за развитие на сърдечни заболявания и диабет.

 • Понижава холестерола и намалява риска от атеросклероза

Неотдавнашно проучване върху животни, публикувано в престижното научно издание  The Journal of Nutritional Science and Vitaminology,  показва този ефект от приема на спирулина.

За целта на изследването са използвани зайци, подложени на диета с високо съдържание на холестерол в продължение на четири седмици. След това на зайците е давано 1% или 5% спирулина в продължение на осем седмици.

След приключване на осемседмичното проучване нивата на лошия холестерол (LDL) намаляват с 26% у животните, хранени с 1% спирулина, и с 41% при онези от тях, приемали 5% спирулина. Серумните триглицериди и общият холестерол също са били значително понижени.

Други ползи от спирулина:

 • увеличава енергията
 • осигурява мощна невропротекция, подобрява фокуса и паметта
 • стимулира имунната система и намалява риска от развитие на тежки инфекции
 • облекчава проблемите със синусите

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!