На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

Всяка година на този ден СЗО приканва всички да се фокусират върху определено здравно предизвикателство със световна значимост. Призовават се държавните лидери да предприемат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. Това означава да се гарантира, че всички навсякъде имат достъп до качествени здравни услуги, без да са изправени пред финансови затруднения. 

Най-големи заплахи за здравето в световен мащаб

Опасните заразни болести

В настоящата ситуация, няма как да не засегнем темата за COVID-19 като най-важна на фона на всички останали здравни теми. Още през 2019 година, преди началото на пандемията СЗО публикува списък с десетте най-значими заплахи за световното здраве, в който една от тях се фокусира върху патогените с висока степен на риск от смърт като ебола, зика, MERS-CoV, SARS и други. СЗО още тогава призовава държавите да посветят повече усилия и да се подготвят за случай на епидемия. Каквато и да е била реакцията след този призив, всички държави понесоха тежък удар в борбата с COVID-19. 

Виждаме най-различ ни ситуации по света, например държави, които отначало не успяха да овладеят разпространението на заразата, сега бързо и организирано провеждат ваксинационните активности. В България записването за ваксина може да се направи чрез този интернет адрес. Информацията от него се използва и в сайта http://www.chipirai.me/, създаден от любители програмисти за да бъде по-лесно записването. Проверявате първо за свободна дата и след това се записвате в официалния портал.

Отказа от ваксинация също е поставен от СЗО сред десетте най-големи заплахи за здравето в глобален план. Освен за сегашната обстановка става дума и за отказа от ваксинация при новородените, която може да доведе до възпламеняване на огнища от болести, които доскоро са считани за изкоренени. Можете да прочетете повече от статията ни на тази тема тук

В момента ваксинацията срещу COVID-19 в България протича бавно, а хората изпитват притеснение и недоверие във ваксините. Нареждаме се на едно от последните места в света по брой напълно ваксинирани с две дози ваксина, към 4.4.2021 те са едва 1.45%. За сравнение в Израел ваксинирани са 56% от населението, в САЩ - 18%, в Сърбия 16%, в Гърция - 6%, в Румъния - 6%, Турция - 8.5%.

Като част от здравната система, ние държим да ви информираме, както за теми за профилактика и начин на живот, така и за актуалните здравни новини, които засягат здравето на всички.

Ваксинацията, не е задължителна, но ние я препоръчваме, тъй като считаме, че тя е единственият начин да се ограничи разпространението на COVID-19, както и да се преодолее рискът от тежки симптоми и хоспитализиране на пациенти, които не успяват да се справят със заразата със собствени сили и животът им е застрашен.

Във видеото по-долу можете да видите обяснение на показателят “ефективност” на ваксините. Видеото е на английски език.

https://www.youtube.com/watch?v=K3odScka55A&t=3s 


Информацията е от Световната здравна организация (на линка можете да видите всички 10 световни здравни заплахи, ourworldindata.org, vox, Свободна Европа

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!