Храносмилателни ензими – каква е ролята им за здравето на стомашно-чревния тракт.

Знаете ли, че ако страдате от недостиг на храносмилателни ензими, тялото ви няма да може да усвоява полезните витамини, минерали и други полезни компоненти от диетата? Това означава, че дори да се придържате към здравословен и разнообразен хранителен режим, е твърде вероятно да имате дефицит и на ценни нутриенти, който от своя страна да провокира проблеми със здравето.

С напредване на възрастта процесите на храносмилане се нарушават, стомашно-чревният тракт се затруднява с обработката на по-мазни и тежки продукти, развиват се състояния като киселини, газове и подуване на корема, дискомфорт след хранене.

Причина за всичко това най-често е недостигът на храносмилателни ензими, често срещан сред хората над 35-годишна възраст.

Какво представляват храносмилателните ензими и каква е основата роля, която изпълняват

Протеини, естествено произвеждани в организма които „отключват силата на храните“ и помагат на тялото да извлича енергия от полезните вещества.

Ензимите стимулират разграждането на храната до съставните й части: протеините до аминокиселини, мазнините - до мастни киселини и въглехидратите - до глюкоза.

С напредване на възрастта в организма се синтезират все по-малко ензими – това води до попадане на несмляна храна в дебелото черво и състояния като запек, прекомерно отделяне на газове, подуване на корема, диария, спазми.

В тези случаи се препоръчва прием на специализирани добавки, съдържащи ензими, които да подобрят процесите на храносмилане, да облекчат стомашния дискомфорт и да подобрят абсорбцията на ценни нутриенти от диетата.

 

Списък на едни от най-често използваните храносмилателни ензими, чиито източник са диетичните добавки

  • Протеаза

Синтезира се от панкреаса и съдейства за разграждането на протеините до аминокиселини.

Този ензим е изключително важен за хората, които имат проблем с абсорбцията на протеини - непълното разграждане на протеините се свързва с рака на дебелото черво и други сериозни заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт.

Протеаза намалява процесите на възпаление, подпомага здравето на  мускулите, стимулира имунитета, намалява алергичната реакция към месните продукти и облекчава симптомите при глутенова и казеинова непоносимост.

  • Папаин

Помага за разграждане на големите протеинови молекули до по-малки единици. Най-новите изследвания показват, че папаин подпомага имунната система при модулиране на левкоцитите.

Притежава и антиоксидантни свойства, тъй като участва в неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките.

  • Липаза

Синтезира се в панкреаса и се освобождава в тънките черва, което помага за разграждането и абсорбцията на мазнините.

Липаза подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини Д, К, Е и А, и облекчава симптомите на целиакия и кистозна фиброза.

  • Амилаза

Съдържа се в слюнката и в панкреатичния сок, и подпомага разграждането на въглехидратите до глюкоза.

Изследванията показват, че амилаза забавя развитието на диабет тип 2.

  • Лактаза

Една от най-често срещаните алергии е лактозната непоносимост – състояние, което често се дължи на недостиг на лактаза.

Приемът на добавки с лактаза помага на хората с лактозна непоносимост да усвояват млечните продукти.

  • Панкреатин

Стимулира активността на задстомашната жлеза при храносмилателни проблеми или кистозна фиброза.

 

Няколко полезни съвета за бързо и ефективно възстановяване на стомашния комфорт

  • Прием на ензими, които да подпомогнат разграждането на трудно смилаемите храни.
  • Прием на оптимални количества фибри - несмилаеми въглехидрати, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, бобовите растения. Изключително полезни са при запек, проблеми с дебелото черво, високи нива на кръвната захар, повишен апетит и затлъстяване.
  • Прием на пробиотици – тези полезни бактерии населяват лигавицата на червата и подпомагат ефективното храносмилане. Могат да бъдат набавени чрез прием на пробиотични добавки или на пробиотични храни, като например кисело мляко, комбуча, кефир, кисело зеле, мисо (ферментирала соя), тъмен шоколад и др.

 

Salvia.bg Ви препоръчва следните продукти:

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!