Как да се справим с летните стомашни вируси

Проблемите с храносмилателната система стават все по-често срещани. Основна причина за това е, че голяма част от храната на съвременния човек съдържа консерванти, изкуствени подсладители и захари с негативен ефект върху баланса на чревния микробиом.

Съвременната западна диета се състои предимно от продукти като хамбургери, хотдог, пържени картофи, газирани напитки, както и богата гама синтетични храни и съставки. Това затруднява разграждането на полезните съставки до компоненти, които могат да бъдат абсорбирани и използвани от организма.

Не е учудващо, че при този начин на хранене съществуват множество стомашно-чревни проблеми – от затруднения в смилането на глутена до лактозна непоносимост, възпаление на червата и много други.

 

Летният сезон е по-проблемен за хората със стомашни нарушения

Изследванията показват, че дисбалансът на чревната микрофлора, наречен дисбиоза, отслабва имунния отговор и увеличава риска от хронични възпалителни процеси и стомашно-чревни инфекции.

Както е известно, стомашните инфекции са най-разпространени през лятото, когато под въздействие на високите температури храната се разваля значително по-бързо ако не се съхранява правилно.

 

Пробиотици, пребиотици ензими за защита срещу стомашните вируси

Лечението на стомашно-чревните смущения и дисбиозата са в основата на доброто здраве и защитата от различни болести, в това число и стомашните инфекции.

Най-ефективните естествени средства за възстановяване баланса на чревната флора и подобряване на храносмилането, са пробиотиците, пребиотиците и ензимите.

Нека видим кои са техните основни ползи!

 

Пробиотици

Представляват полезни бактерии, които се развиват в червата. Пробиотици като лактобацилите и бифидобактериите са добре проучени и науката потвърждава ползата от тях.

Различните щамове полезни бактерии носят различни ползи за здравето. Изборът на пробиотици зависи от индивидуалните нужди на съответния човек. Най-често срещаните пробиотични видове включват:

  • лактобацили - в това семейство се включват повече от 50 вида лактобацили, които са естествена част от храносмилателната, отделителната и половата система. Те са полезни при гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища, синдром на раздразненото черво, диария след прием на антибиотици, диария при пътуване, лактозна непоносимост, кожни проблеми като мехури, екзема, акне, афти.

  • бифидобактерии – има около 30 вида в това семейство, срещащи се във ферментиралите храни. Около 90% от полезните бактерии в червата са от това семейство. Те се срещат още в устата, вагиналната област и червата непосредствено след раждането. Помагат при синдром на раздразненото черво, подобряват нивата на липиди в кръвта, регулират микробната хомеостаза в червата, инхибират патогените и вредните бактерии, модулират имунния отговор и помагат за синтеза на витамини като фолиева киселина.

  • Сахаромицес буларди – среща се в тънкото и дебелото черво. Помага срещу диария на пътешественика, намалява вредния ефект на антибиотиците върху стомашно-чревния тракт, понижава възпалението на дебелото черво, намалява страничните ефекти от лечението на хеликобактер пилори.

  • Стрептококус термофилус – среща се във ферментиралото мляко и се използва в млечната индустрия. Помага за справяне с лактозната непоносимост, тъй като отделя големи количества лактаза. Помага за растежа на децата и намалява рисковете от свързаната с приема на антибиотици диария.

 

Пребиотици

Представляват несмилаеми въглехидрати, които подпомагат растежа на полезните чревни бактерии. Съдържат се в бобовите храни, пълнозърнестите храни, овесените ядки и зеленчуци като лук, зеле и аспержи.

Пребиотиците увеличават биодостъпността и усвояването на минералите, подпомагат отслабването и предотвратяват покачването на тегло.

 

Ензими

В основата на доброто здраве е правилното разграждане и усвояване на хранителните вещества. При все повече болести се наблюдава дефицит на ензими, а много от преработените храни са обработени с високо налягане и висока температура, което унищожава естественото им ензимно съдържание.

Способността на тялото да синтезира ензими намалява с възрастта, ето защо добавките с ензими са добър избор и за хората над 50-годишна възраст, страдащи от стомашно-чревни смущения.

Дефицитът на ензими може да доведе до много храносмилателни проблеми. Хора с лактозна непоносимост, непоносимост към глутен или киселини ще се нуждаят от коренно различни ензимни формули. Ето защо трябва да се обърне индивидуално внимание на всеки отделен случай:

  • лактозна непоносимост – някои хора не синтезират лактаза или синтезират съвсем малки количества от нея. В този случай ще помогнат добавките, богати на лактаза, протеаза и липаза, които улесняват храносмилането на млечните продукти.

  • глутенова непоносимост – това е неспособност да се смели глутена, която може да доведе до негативни ефекти като диария и неспособността да се усвоят различни хранителни вещества. В този случай може да помогнат ензими като аспергилопепсин и дипептидил пептаза 4.

  • киселини – те са признак за някакъв проблем в храносмилателната система. В този случай е необходим ензима пепсин, който може да помогне за смилане на протеина в червата и намаляване на рефлукса.

  • нарушено храносмилане – човешкото тяло не произвежда ензима целулаза, който разгражда клетъчните стени на растителните клетки, ето защо приемът му може да подпомогне усвояването на хранителните вещества от растителен произход.

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!