Имат ли нужда децата от хранителни добавки?

Докато децата растат, за тях е важно да получават достатъчно витамини и минерали, за оптимално здраве. Повечето деца получават адекватни количества хранителни вещества от балансирана диета, но при определени обстоятелства може да се нуждаят от добавки..

Тази статия съдържа най-важното, което трябва да знаете за хранителните добавки за деца и дали детето ви може да се нуждае от тях.

Хранителни нужди на децата

Потребностите от хранителни вещества при децата зависят от възрастта, пола и нивото на активност. На децата им е необходима енергия освен за различните активности на деня, и за да растат.

Според здравни експерти малките деца на възраст между 2 и 8 години се нуждаят от 1000–1400 калории всеки ден. Тези на възраст 9–13 се нуждаят от 1400–2600 калории дневно - в зависимост от определени фактори, като например нивото на активност (таблица с информация от USDA).

Децата обикновено се нуждаят от по-малки количества витамини и минерали, отколкото възрастните. 

Нуждаят ли се децата от хранителни добавки?

Въпреки че повечето деца, които се хранят здравословно, не се нуждаят от витамини, специфични обстоятелства може да изискват добавки.

Някои витамини и минерални добавки може да са необходими за деца, които са изложени на риск от недостатъчност. Такива деца са:


 • тези, чиято диета е вегетарианска или веган (източник 1 NCBI);

 • имат състояние, което засяга усвояването или увеличава нуждата от хранителни вещества, като цьолиакия, рак, муковисцидоза или възпалително заболяване на червата;

 • са претърпели операция, която засяга червата или стомаха;

 • са злояди и отказват разнообразно хранене.

Децата, които се хранят с растителна диета, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на калций, желязо, цинк и витамини В12 и D - особено ако ядат малко или никакви животински продукти (източник 1 NCBI).

Веганската диета може да бъде особено опасна за децата, ако някои хранителни вещества като витамин В12 - който се намира естествено в животинските храни - не бъдат заменени чрез добавки или обогатени храни.

Децата с целиакия или възпалителни заболявания на червата могат да имат затруднения при усвояването на няколко витамини и минерали, особено желязо, цинк и витамин D. Това е така, защото тези заболявания причиняват увреждане на областите на червата, което влияе на абсорбцията на микроелементи (източник 3 PubMed).

Децата с муковисцидоза имат проблеми с усвояването на мазнините и следователно може да не абсорбират адекватно мастноразтворимите витамини A, D, E и K (източник 4 PubMed).

Децата с рак и други заболявания, които причиняват повишени нужди от хранителни вещества, може да се нуждаят от определени добавки, за да предотвратят недохранване, което се следи стриктно с лекуващия лекар (източник 5 NCBI).

Проучвания свързват и злоядостта в детска възраст със занижен прием на микроелементи (източници 6 NCBI и 7 PubMed).

Едно проучване при 937 деца на възраст 3–7 години установява, че капризността при хранене може да има връзка с нисък прием на желязо и цинк. И все пак, резултатите показват, че нивата на тези минерали в кръвта не се различават значително при злоядите в сравнение с останалите деца (източник 8 NCBI).

Въпреки това е възможно продължителния отказ от храни богати на важни хранителни микроелементи да доведе до дефицит и да оправдае приема на хранителни добавки.

Избор на витамин и дозировка

Винаги обсъждайте добавките с лекар или фармацевт, преди да ги дадете на детето си.

Най-добре е да изберете витамини, които са специално създадени за деца и да се уверете, че те не съдържат мегадози, които надвишават дневните нужди на децата от хранителни вещества. Имайте предвид, че продукти от САЩ и Канада обикновено съдържат по-високи дневни дози от тези, които се препоръчват в България. Това е така, тъй като в тези държави по-често се осъвременяват протоколите за препоръчителен дневен прием, в сравнение с България. Може да обсъдите това с педиатъра на вашето дете.

Предпазни мерки при прием на витамини и минерали за деца

Добавки с витамини или минерали могат да бъдат токсични за деца, когато се приемат в прекалено изобилни количества. Това важи особено за мастноразтворимите витамини A, D, E и K, които се съхраняват в телесните мазнини (източник 9 NIH).

Имайте предвид, че понякога желираните витамини за деца, ги предразполагат към прекомерен прием, тъй като са много вкусни. Затова винаги спазвайте обозначените на опаковката препоръки и не позволявайте на детето си да ви убеди да получи още едно драже. 

Най-добре е да държите витамините на недостъпно за малки деца и да обсъдите подходящия прием на витамини с по-големи деца, за да предотвратите “предозиране” с добавки.

Ако подозирате, че детето ви е приело твърде много витамини или други хранителни добавки, незабавно се свържете с педиатър.

Най-важните добавки, които се препоръчват за деца

Витамин D

Децата често не получават достатъчно витамин D. Американската педиатрична асоциация препоръчва повечето деца - от бебета до юноши - да приемат дневно добавка с 400 международни единици (IU) витамин D (0,01 mg). Някои от продуктите, които предлагаме в аптеки Салвия с витамин D са:

Витамин D3 капки на Jamieson съдържащ 360 капки с 400 IU във всяка капка. Витамин D на канадската компания Jamieson е със сертификат за гарантирано качество на суровините и процесите на всеки етап от производството. 

Витамин D3 капки на Natural Factors съдържа 500 капки с 400 IU във всяка капка.

Omega-3 мастни киселини и рибено масло за деца


Множество изследвания показват, че хранителни добавки с омега-3 могат да имат ползи за детското здраве. Ето някои от тях:

 • Изследвания показват, че добавки с омега 3 могат да смекчат симптомите на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Източници 10 NCBI, 11 NCBI, 12 PubMed, 13 PubMed;

 • Могат да намалят симптомите на астма. Източници 14 PubMed, 15 PubMed, 16 NCBI, 17 NCBI);

 • Подобряват съня. Изследване показва, че ниски нива на omega-3 мастни киселини при децата могат да доведат до проблеми със съня (източник 18 PubMed). Други две изследвания показват връзка между приема на омега-3 по време на бременността с по-добър сън при новородените (източник 19 PubMed и 20 PubMed). 

 • Подпомага мозъчната функция. Нови изследвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да подобрят мозъчната функция и настроението при децата - конкретно подпомагат ученето, паметта и развитието на мозъка (източник 21 NCBI). Няколко изследвания показват, че omega-3 може да бъде превенция срещу депресия и разстройства свързани с настроението (източници 22 PubMed, 23 PubMed, 24 NCBI).

Ето и някои от продуктите за деца с omega-3, които се предлагат в аптеки Салвия:

Omega-3 Jamieson за деца. Jamieson са разработили вкусен и забавен вариант за снабдяване на детския организъм с полезните и подхранващи омега-3 мастни киселини. Продуктът е произведен в Канада и е с гарантиран произход на суровините. Подходящ е от 2 годишна възраст.

Рибчо за деца Омега-3 с Витамин D3 на ABO Pharma - е хранителна добавка, която съдържа комбинация от Омега 3 мастни киселини и Витамин D3. Опаковката съдържа 100 капсули, които не се дъвчат, приемат се 5 капсули на ден. Продуктът е подходящ от 3 годишна възраст. 

Ескимо-3 детски сироп е течно рибено масло за деца. Рибеното масло, използвано в продукта, е от пресни дълбоководни, а не изкуствено отглеждани риби. От същия производител предлагаме и продукт Ескимо-3 дъвчащи таблетки.

Мултивитамини

При избора на мултивитамини за деца ви препоръчваме да проверите няколко неща:

 • Отговаря ли дозировката на това, което ви е препоръчал вашия педиатър;

 • Имат ли сертификат от педиатрична организация или за качество на суровините;

 • Съдържат ли захар, подсладители, изкуствени овкусители и ароматизатори. За предпочитане е да не съдържат изкуствени съставки.

Някои от най-продаваните ни продукти:

Jamieson мултивитамини за деца. Дъвчащи мултивитамини за деца, съдържащи балансирана комбинация от витамини и минерали, които да гарантират здравословното развитие на децата.

Alive дъвчащи мултивитамини за деца в подкрепа на имунитета и нормалното физиологично развитие при децата.

Doppelherz Имуно за деца е хранителна добавка подходяща за укрепване на организма на децата по време на грипните периоди, по време на боледуване, също така и през възстановителния период.

Пробиотици за деца

Проучванията за ползите от приема на пробиотици при бебета и малки деца са все още ограничени, но постоянно растат.

Някои проучвания показват ползи от приема на пробиотици за облекчаване на алергии и екзема (източник 25 Cochrane). Други свързват пробиотиците с облекчаване на проблеми свързани със запек или рефлукс (източник 26 JAMA Network) . Тези състояния, които се срещат при бебетата, могат да бъдат мъчителни и да доведат до по-продължителен плач.

Счита се, че пробиотиците биха могли да повлияят положително и при коликите при новородените - още едно състояние, което причинява значителен дискомфорт на бебетата и техните родители (източник 27 NCBI).

Важно е преди да се даде пробиотик на бебе, да се направи консултация с лекар и да се избере продукт, произведен при спазване на високи стандарти за качество и безопасност.

Някои от най-продаваните ни пробиотици за бебета и деца са:

Lactoflor Kids - специално разработен пробиотичен продукт за малки деца. Съдържа внимателно селектирани видове млечнокисели бактерии, съдейства за нормалното храносмилане и усвояването на полезните вещества от храната.

Продуктите BioGaia - в серията се предлагат три форми: капсули, таблетки за смучене и капки за най-малките. 

Jamieson Probiotic Baby - течна пробиотична добавка под формата на капки. Лесна за употреба и идеална за бебета и деца на възраст от 1 до 3 години. Съдържа щам на Bifidobacterium, наречен BB-12®, който е клинично проучен при кърмачета за подпомагане на стомашно-чревното здраве. 

Нашият съвет е да избирате за децата си продукти от висококачествени и познати брандове и най-добре е винаги да се съветвате с лекар или фармацевт. 

Коментари (0)

Няма коментари

Нов коментар

Product added to wishlist

Онлайн аптека Салвия изпозлва бисквитки, с цел анализиране на трафика и по - добро функциониране на уеб сайта. Повече информация за начина, по който използваме „бисквитките“ може да видите ТУК!