Продуктът беше добавен успешно в кошницата!

„Малък наръчник по ЛЮКА“ и каква е връзката между щастието и здравето в най-щастливата държава в света.
May 29

„Малък наръчник по ЛЮКА“ и каква е връзката между щастието и здравето в най-щастливата държава в света.

29и Май, 2020

Дания оглавява първо място в статистиката за най-щастлива държава в света. По какъв начин датчаните се отнасят към различни аспекти от живота и как постигат това удовлетворение, разглежда Майк Викинг в своята книга „Малък наръчник по Люка“. Ние като аптека целяща да разкрива полезни съвети и практики от света на здравето и красотата, решихме да Ви представим какви са възгледите на датчаните за здравето и как то е свързано с щастието.

Както можем да предположим всички доброто здраве и достъпа до здравни грижи естествено влияе на повишаването на щастието. Датчаните са най-щастливи спрямо световни статистики, но  не оглавяват класациите за най-дълга продължителност на живот. Дори спрямо страните в Северна Европа живеят най-кратко. Как постигат баланса между щастие и здраве тогава?

На колело или пеша

Датчаните не спазват стриктни диети и обичат да си похапват много печива – сладки и солени, но за сметка на това движението е неотлъчна част от ежедневието им. Колоездене на път за работа, до магазина или просто за удоволствие -  това е предпочитаната физическа активност за 31% от населението на Дания. В Копенхаген 45% от хората, които отиват да работят или учат, ползват колело и добавяйки и местното население стават цели 63%. Което класира столицата като един от най-добре адаптираните градове за каране на колело.

Тази ежедневна активност е изследвана от учени и показва положителни резултати за здравето на населението – понижаване на процента преждевременна смъртност, намаляване на риска от ракови и сърдечносъдови заболявания.  Освен това самото колоездене като активност повишава настроение много повече от тренировки във фитнес или други спортове на закрито. Това е една от причините датчаните да бъдат едни от най-щастливите хора по света.

Ходенето пеша е другата физическа активност, която показва също толкова благоприятно влияние на настроението, здравето и щастието. В изследване на всички видове транспорт, с който може да се придвижиш до работа най-щастливите и удовлетворени хора са тези, които ползват колело или се разхождат до работа. Ходенето пеша освен физическа активност ти дава възможност да преминеш по любими улици, паркове или пекарни на път за работа и спестява както психическото натоварване от задръствания, така и раздвижва тялото, което се нуждае от повече активност през деня.

„Шинрин-йоку“

Това е термин, който произлиза от японската култура и означава буквално „да се къпеш в гората“. А самата практика означава да се потопиш в природата и да усетиш всичко около себе си – аромати, цветове и мирис. Това повишава физическото и психическото състояние на човек и доказва отново за неразделната връзка на човека с природата. Разликата между обикновените туристически преходи и шинрин-йоку е моментът на уединение с природата и абстрахиране от всички разсейващи фактори.

Терапия за ума

Макар да пренебрегваме психическото здраве много изследвания показват колко голямо влияние има върху физическото здраве и е причина за редица заболявания. Затова и грижата за ума и психиката имат ключово значение и за здравето и за щастието на един човек. Стресът в днешно време е неотлъчна част от забързаното ежедневие и допринася за много психични заболявания като депресия и паник атаки.  Дания е една от държавите, които взема много присърце темата за психическото здраве и свързаността му с цялостното здраве на човек. Повишаването на обществената информираност и проявата на разбиране е ключова за справянето с тези проблеми, защото няма нищо срамно в заболявания, причинени от високите нива на стрес. Проблемно е неразбирането и игнорирането на тези хора и техните тревоги.

Дания оглавява класациите за най-щастлива нация не само заради високия стандарт на живот, но и заради силното чувство за общност и споделеност, която изгражда.  Здравето обхваща различни аспекти в себе си – не само физическа симптоматика и нейното лекуване. Здравето е начин на живот и отношение към живота. Затова и ние съветваме - наслаждавайте се на живота, но не забравяйте да се грижите за тялото, ума и психиката си.

Бъдете здрави и щастливи.

0 коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар
Име *
Email *

Коментари

chat icon

Чат