Продуктът беше добавен успешно в кошницата!

Хигиената, вирусът и как да ограничим опасността
Mar 5

Хигиената, вирусът и как да ограничим опасността

5и Март, 2020

Коронавирусът е темата, която притеснява всички нас и ще продължи да бъде така неизвестен период от време. За съжаление се появяват такива непознати на човека болести, които го изправят пред предизвикателствата -  бързо да се адаптира в обстановката, да ограничи разпространението и да разработи ваксина срещу него. Коронавирусите са семейство вируси, които причиняват симптоми на лека настинка или тежък респираторен синдром. Щамът, който в момента се разпространява бързо по света досега не е бил наблюдаван при хора.

Докато специализираните органи се опитват да ограничат разпространението и се подготвят за евентуални случаи и у нас, тук може да намерите съвети, с които да намалите възможността от заразяване.

Ръцете

Поддържайте добра лична хигиена. Носете в себе си антибактериални кърпички или гелове и винаги почиствайте след като сте били на обществено място. Избягвайте да докосвате лицето си с непочистени ръце. Избягвайте кихане и кашлица в ръцете, препоръчва се да го правите като насочите лице към свивката на лакътя. Ако все пак не успеете, незабавно дезинфекцирайте ръцете си. Така ще предотвратите разпространението по повърхности, до които могат да се докоснат други хора.

Градски транспорт

Ако имате възможност избягвайте ползването на градски транспорт или пиковите часове, в които има най-много пътуващи хора. Ако нямате възможност да се придвижвате по друг начин, задължително хигиенизирайте ръцете си след като напуснете превозното средство. По време на пътуването си спазвайте възможно най-голяма дистанция от хора, които кашлят или изглеждат неразположени.

Избягвайте

Избягвайте контакт с хора с признаци на заболяване или симптоми на този вирус. Заразяването се случва изключително лесно, така че най-добрият начин да ограничите опасността е да не комуникирате с болни хора. Пътуването до места с регистрирани случаи на коронавирус, също трябва да бъдат избягвани. При наложително пътуване се посъветвайте с личния си лекар и незабавно го уведомете при симптоми или неразположеност при Вашето завръщане. Също така уведомете Вашия работодател и е препоръчително да се възползвате от 14 дневна карантина в домашни условия.

Обществени места

Когато сте на обществени места, избирайте такива с добра вентилация. Избягвайте места с големи опашки и струпване на хора. Носенето на защитна маска ограничава разпространението, но тя трябва да се сменя след всяка употреба. Изхвърляйте отпадъци като маски и използвани салфетки в затворен контейнер.

Храна

Препоръчва се консумацията на топлинно обработени храни, защото така се унищожават микроорганизми. Не забравяйте, че коронавирусите циркулират между животни и хора и се препоръчва избягване консумацията на сурово месо. За да подсилите имунната си система, обогатете менюто си с витаминозна храна, мултивитамини и билкови чайове.

Телефон за връзка с вирусолог

На телефонен номер 02/ 807 87 57 денонощно може да получите информация от лекар-епидемиолог за симптоми, диагностика, превенция и работа със стоки от Китай. Също така, ако имате пътуване за държава с регистрирани случаи на коронавирус, може да се консултирате и да получите съвети и препоръки.

Социална отговорност

Ограничаване разпространението на коронавируса не зависи само от органите на здравеопазването, но е и наша лична отговорност към околните и обществото. За да предпазим не само себе си, но и хората около нас трябва да се придържаме към съветите, дадени от здравните служби.

0 коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар
Име *
Email *

Коментари

chat icon

Чат